A-vitamiini kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin
A-vitamiini on yksi neljästä rasvaliukoisesta vitamiinista D-, E- ja K-vitamiinien lisäksi.
Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat soluihin ja elimiin toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit, jotka poistuvat elimistöstä nopeasti. Vitamiini varastoituu maksaan ja elimistö käyttää sitä sieltä aina tarvittaessa. Maksan lisäksi pieniä määriä A-vitamiinia varastoituu rasvakudoksiin, keuhkoihin ja munuaisiin. A-vitamiini imeytyy verenkiertoon suoliston kautta.
Retinoli
A-vitamiini on yleisnimitys molekyyleille, jotka joilla on keskenään sama biologinen aktiivisuus. Tämä vitamiini on tavallisimmalta muodoltaan retinoli, joka on alkoholimuoto. Retinolista muodostuu myös aldehydiä, retinaalia sekä retinolihappoa. Näiden aineiden yhteismäärä sekä A-vitamiinin eri esiasteet (karoteenit ja kryptoksantiinit) ilmaistaan retinoliekvivalentteina (lyhenne RE).
Beetakaroteenit
Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste. Keho muuntaa beetakroteenin A-vitamiiniksi tarpeen mukaan. Karotenoideja on beetakaroteenin lisäksi muitakin, mutta beetakaroteeni muuntuu näistä A-vitamiiniksi parhaiten. Kasviperäiset karotenoidit muuntuvat A-vitamiiniksi vain elimistön niitä tarvitessa.
A-vitamiinin lähteet
A-vitamiinia saa luontaisesti retinolin muodossa mm. turskasta, maksatuotteista, maitotuotteista ja kananmunan keltuaisesta. Eläinperäinen A-vitamiini voi olla suurina määrinä myrkyllistä.
Karotenoideina A-vitamiinia on erityisesti porkkanoissa, keltaisissa hedelmissä, bataatissa ja punakeltaisissa vihanneksissa. Vihanneksista saatavat karotenoidit muuntuvat tarpeen mukaan A-vitamiiniksi, joten myrkytysvaaraa ei ole, mutta pitkäaikaista yliannostusta ei kuitenkaan suositella.
Ravinnosta saadun A-vitamiinin määrä voi vaihdella suuresti ruokavaliosta riippuen. Elimistö hyödyntää öljyt ja kypsennetyt vihannekset parhaiten, kun taas raa’at vihannekset elimistö kykenee hyödyntämään A-vitamiinin heikommin. Liiallinen kuumennus, kuten uppopaisto, voi kuitenkin tuhota A-vitamiinin. Myös elintarvikkeen altistuminen ilmalle ja valolle heikentävät A-vitamiinin säilyvyyttä.
A-vitamiinin saantisuositukset
A-vitamiinin saantisuositus ilmaistaan retinoliekvivalentteina, jonka lyhenne on RE. Retinoliekvivalentteja ovat eri retinolit sekä A-vitamiinien esiasteet.
A-vitamiinin vähimmäistarpeet ovat
- naisille 800 µg RE / vrk
- miehille 900 µg RE / vrk
- imetyksen aikana 1200 µg RE / vrk
Hyväksytyt terveysväitteet
- A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa
- A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
- A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina
- A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina
- A-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin