Antioksidanttirikas vihreä tee
Vihreä tee on ikivihreän teepuun (lat. Camelia sinensis) lehdistä keitettyä teetä. Se on vuosituhansia vanha juoma. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä vihreää teetä pidetään yrttilääkkeenä.
Vihreä tee sisältää runsaasti:
- antioksidantteja
- teaniinia (aminohappo)
- polyfenoleja
- katekiinia
- kofeiinia
- C-vitamiinia
- B1- ja B2 -vitamiineja
- E-vitamiinia
- kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia
Vihreä tee on yksi tutkituimmista luonnontuotteista. Vihreästä teestä on tehty lukuisia laadukkaita tutkimuksia, mutta harmiksemme emme voi elintarvikelain alaisena toimijana kertoa niistä enempää.
Vihreän teen historiaa
Vihreän teen sanotaan olevan kotoisin Kiinasta, missä sitä on viljelty ja valmistettu jo vuosisatojen ajan. Myöhemmin vihreän teen viljely on levinnyt muihinkin Aasian maihin ja esimerkiksi Japanin teetuotanto on keskittynyt vihreään teehen.
Eri maissa valmistetut vihreät teet ovat erilaisia, sillä niissä on maakohtaisia valmistus eroja, joka on huomattavissa mm. niiden erilaisina makuina.