Kokoelma: Kysteiini

Aminohappo kysteiini on suosittu lisäravinne

Kysteiini on elimistölle tärkeä aminohappo. Kysteiini ei lukeudu välttämättömiin aminohappoihin, koska keho kykenee valmistamaan sitä itse pieniä määriä. Kysteiinin riittävä saanti on kuitenkin tärkeää sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Kysteiiniä tarvitaan muun muassa soluja suojaavan antioksidantin glutationin valmistamiseen. Tutustu kysteiinituotteisiin!

17 Results found for 'Kysteiini'
Järjestä
Osuvuus
Hinta, matalasta korkeaan
Hinta, korkeasta matalaan
Nimi, A-Ö
Nimi, Ö-A
Arvostelut, matalasta korkeaan
Arvostelut, korkeasta matalaan
Vanhimmasta uusimpaan
Uusimmasta vanhimpaan
Items per page : 36
12
24
36
1 

Kysteiiniä tarvitaan glutationin valmistamiseen

Aminohapot ovat proteiinien rakennusaineita. Aminohapot jaetaan välttämättömiin ja ei-välttämättömiin. Elimistö ei itse pysty valmistamaan välttämättömiä aminohappoja, minkä vuoksi niitä on saatava ravinnosta tai nautittava lisäravinteena. Vaikka elimistö kykenee valmistamaan itse ei-välttämättömiä aminohappoja, on niidenkin riittävä saanti hyvä varmistaa.

Kysteiini on rikkipitoinen, ei-välttämätön aminohappo, jolla on lukuisia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Kysteiiniä tarvitaan tehokkaan antioksidantin glutationin sekä mm. kehon, hiusten ja kynsien keratiinin valmistamiseen. Glutationi suojaa soluja vapaiden radikaalien aiheuttamalta oksidatiiviselta stressiltä sekä auttaa kuljettamaan soluille haitallisia aineita pois soluista.

Kysteiinin eri muodot

Kysteiiniä on saatavilla eri muodoissa. Parhaana muotona pidetään asetyylikysteiiniä, ja se on myös kysteiinin tutkituin muoto. Asetyylikysteiinillä on monta nimeä, kuten N-asetyylikysteiini, N-asetyyli-L-kysteiini, tai NAC, mutta ne tarkoittavat samaa asiaa.

Kysteiinin vaikutukset krapulan ehkäisyssä

Vuonna 2020 l-kysteiinin mahdollinen vaikutus krapulan oireiden ehkäisyssä nousivat median ja kansan huulille. Tämä perustui Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen yhteistyössä julkaisemaan tutkimukseen, jonka mukaan aminohappo l-kysteiini auttaa lievittämään alkoholin asetaldehydin aiheuttamia krapulan oireita, kuten päänsärkyä, huonovointisuutta ja ahdistusta. Vaikutus perustuu siihen, että l-kysteiini sitoo alkoholin nauttimisen seurauksena mahalaukussa muodostuvaa asetaldehydia.

Tutkimuksessa koehenkilöt nauttivat juomisen ohessa pillereitä, jotka sisälsivät plasebon, 600 mg l-kysteiiniä tai 1200 mg l-kysteiiniä. L-kysteiiniä nauttineet raportoivat vähemmän krapulaoireita, ja lisäksi asetaldehydin pitoisuus koehenkilöiden hengityksessä väheni.

L-kysteiinin krapulaoireita lievittävien vaikutusten vahvistamiseksi tarvitaan lisätutkimusta, ja on myös hyvä pitää mielessä, että krapulan syntyyn ja krapulaoireiden voimakkuuteen ja kestoon vaikuttavat monet eri tekijät. Jos tiedossa on kostea ilta, voi l-kysteiinivalmisteen kuitenkin laittaa huoletta kokeiluun.