Jodin tarve lisääntyy etenkin raskauden ja imetyksen aikana
Jodi on ihmiselle välttämätön ravintoaine, jota tarvitaan kilpirauhashormonien valmistukseen ja normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Jodin puute aiheuttaa struumaa, eli kilpirauhasen suurentumista, joka on ollut hyvin tavallinen sairaus vielä 1900-luvun alkupuolella. Riskiryhmien, kuten vegaanien ja raskaana olevien ja imettävien naisten tulee kiinnittää erityistä huomiota riittävään jodin saantiin.
Jodin käyttö ja saanti Suomessa
Vuosisadan puolivälissä jodia alettiin lisäämään suolaan, jonka johdosta mm. jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan. Modernissa ruokavaliossa suolan käytön väheneminen on johtanut siihen, että suomalaiset saavat tällä hetkellä liian vähän jodia. FINRISKI-tutkimusten ja WHO:n määrittelemien tavoitearvojen mukaan suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä.
Viranomaissuositus on lisätä jodin saantia nauttimalla lisää maitotuotteita, kananmunia ja kalaa. Esimerkiksi annos (125 g) lohta kattaa puolet päivän saantisuosituksesta. Myös merilevä on ravinteikas ja erinomainen jodin lähde, jota on saatavilla muun muassa merilevärouheena ja tabletteina. Merilevärouhetta voit käyttää esimerkiksi smoothien tai salaatin joukossa.
Tutustu myös suosittuun jodioituun kristallisuolaan!
Jodin saantisuositukset
- 6-11 kuukauden ikäiset 50 µg/vrk
- 12-23 kuukauden ikäiset 70 µg/vrk
- 2-5 vuotiaat 90 µg/vrk
- 6-9 vuotiaat 120 µg/vrk
- yli 10 vuotiaat ja aikuiset 150 µg/vrk
- Raskaana olevat 175 µg/vrk
- Imettävät 200 µg/vrk
Hyväksytyt terveysväitteet
- Jodi edistää normaalia kognitiivista toimintaa
- Jodi edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
- Jodi edistää hermoston normaalia toimintaa
- Jodi edistää ihon pysymistä normaalina
- Jodi edistää kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa