Kokoelma: Kalium

Mistä ruoasta saan kaliumia?

Hyviä kaliumin lähteitä ovat esimerkiksi avokado, banaani, maito, valkoiset pavut, pinaatti, marjat ja vesimeloni. Kalium muun muassa ylläpitää sydämen ja hermoston normaalia sähköistä toimintaa sekä sokeriaineenvaihduntaa ja kilpirauhashormonien eritystä. Katso kaikki kaliumtuotteet!

Kalium on veren tärkeä suola

Kalium on natriumin vastavaikuttaja ja tärkeä veren suola. Niin sanottuihin makrokivennäisaineisiin kuuluva kalium osallistuu elimistön energia-aineenvaihdunnan, elektrolyyttitasapainon ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Naisten kaliumin tarve on keskimäärin 3100 mg ja miesten 3500 mg vuorokaudessa.

Kaliumin monet tehtävät

Kaliumilla on elimistössä useita tehtäviä. Se muun muassa ylläpitää sydämen ja hermoston normaalia sähköistä toimintaa sekä sokeriaineenvaihduntaa ja kilpirauhashormonien eritystä. Lisäksi kaliumilla on oma roolinsa natriumin kanssa elimistön happo-emästasapainon ja osmoosin säätelyssä.

Kalium diagnostiikassa

Kalium on myös diagnostisesti tärkeä markkeri. Liian matala kaliumarvo (hypokalemia) liittyy usein diureettien eli nesteenpoistolääkkeiden käyttöön, jolloin kaliumia poistuu virtsan mukana tavallista enemmän. Lisäksi pitkään jatkunut ripuli tai oksentelu (esim. bulimiassa) sekä lisämunuaisen erittämän suolahormonin (aldosteroni) liikavaikutus, saattavat johtaa kaliumin määrän putoamiseen. Hypokalemia on syytä hoitaa lääkärin ohjeiden mukaan, sillä se altistaa sydämen rytmihäiriöille ja lihasten voimattomuudelle. Liian korkea kaliumarvo (hyperkalemia) liittyy munuaisten vajaatoimintaan ja altistaa, vastaavasti kuin hypokalemia, sydämen toiminnan häiriöille sekä lihasheikkoudelle.

Tutustu kaliumtuotteisiimme!