Monipuolinen etikka
Etikka on hapan neste, jota saadaan esimerkiksi viinin alkoholin hapettuessa etikkahapoksi. Etikkaa käytetään etikkasäilönnässä (esim. suolakurkut) ja salaatinkastikkeissa.
Erilaisia etikkalajeja ovat muun muassa:
- väkiviinaetikka
- valkoviinietikka
- punaviinietikka
- omenaviinietikka
- balsamiviinietikka
Etikka puhdistusaineena
Väkiviinaetikkaa käytetään myös puhdistusaineena, koska happamuutensa ansiosta se ehkäisee ja poistaa kalkkisaostumia esimerkiksi hanojen ympäriltä. Lisäksi etikkaa voidaan käyttää kiillotusaineena.
Puhdistusainekäytössä etikka kannattaa laimentaa haaleaan tai kylmään veteen, koska kuumaan veteen laimennettaessa, se haihtuu, menettää tehonsa ja siitä vapautuva etikkapitoinen vesihöyry ärsyttää hengitysteitä. Etikkaa ei kannata käyttää kaakeli- tai silikonisaumojen puhdistukseen, sillä ne saattavat syöpyä. Marmori ja emali ovat myös liian herkkiä pintoja etikalle.
Marttojen vinkkejä etikan käyttöön:
- Lisää ikkunanpesuveden joukkoon 1 rkl etikkaa ja muutama tippa käsiastianpesuainetta – saatat yllättyä ikkunoiden kirkkaudesta pesun jälkeen!
- Keitä kattilassa 2 osaa etikkaa ja 1 osa vettä – saat kattiloiden pinttyneet ruokajäämät pois.
- Valmista suolasta ja etikasta "tahnaa" ja käytä sitä esim. pinttyneen teepannun puhdistukseen.
Etikka on vahva aine – ole sen kanssa tarkkana!