Idättämällä kasvatat ruokaa edullisesti
Idättäminen on helppo keino parantaa siementen, jyvien ja papujen ravintoarvoa, ja iduista saakin runsaasti proteiineja ja vitamiineja. Idättämisen aikana siemenissä käynnistyy kosteuden ja lämmön vaikutuksesta prosesseja, jotka kasvattavat siementen proteiinien, vitamiinien, kuitujen ja hivenaineiden pitoisuutta. Iduista saa runsaasti muun muassa A-, B-, C-, E- ja K-vitamiineja sekä natriumia, magnesiumia, kaliumia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja seleeniä.
Idättäminen on helppo ja edullinen tapa kasvattaa itse omaa ruokaa. Idättämiseen ei tarvita omaa parveketta, puutarhaa eikä juurikaan auringonvaloa, joten idättämistä pystyy tekemään kuka tahansa vuoden ympäri. Idättämiseen tarvitaan ainoastaan idätettävät siemenet, idätysastia sekä lämpöä ja kosteutta. Idätysastian sijaan idättää voi myös lasipurkin ja harsokankaan avulla, joskin idätysastiassa idättämällä iduista kasvaa rapeampia ja raikkaampia.
Perusohje idätykseen
- Huuhtele siemenet.
- Liota siemeniä runsaassa vedessä 4-12 tuntia. Tarkista tarkka liotusaika idätettävän lajikkeen pakkauksesta.
- Huuhtele liotetut siemenet huolellisesti lämpimällä vedellä siivilässä. Liian kylmä vesi saattaa hidastaa itämistä.
- Levitä siemenet idätysastiaan tai lasipurkkiin. Jos käytät lasipurkkia, kiinnitä kumilenkillä purkin suuaukkoon ohut harsokangas ja aseta purkki alaspäin 45 asteen kulmaan esimerkiksi astiankuivauskaappiin. Näin vesi valuu purkista ulos ja siemenet saavat ilmaa.
- Huuhtele siemeniä idätyksen aikana päivittäin 2-3 kertaa, esimerkiksi aamuin ja illoin.
- Itäminen kestää lajista riippuen yleisimmin 1-5 vuorokautta. Tarkista tarkka idätysaika idätettävän siemenen pakkauksesta. Valmiit idut säilyvät jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa tai tuorekelmulla suojattuna.
Lisää ituja salaatteihin, keittoihin, wokkeihin, pataruokiin tai vaikkapa smoothieihin. Idut sopivat hyvin myös höysteeksi leivän päälle. Idut kannattaa syödä kypsentämättöminä, jolloin kaikki niiden hyvät ravintoaineet säilyvät.