11 Results found for 'Karpalovalmisteet'
Järjestä
Osuvuus
Hinta, matalasta korkeaan
Hinta, korkeasta matalaan
Nimi, A-Ö
Nimi, Ö-A
Arvostelut, matalasta korkeaan
Arvostelut, korkeasta matalaan
Vanhimmasta uusimpaan
Uusimmasta vanhimpaan
Items per page : 36
12
24
36
Isokarpalo
Isokarpalo (Vaccinium oxycoccos) kasvaa Euraasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosassa. Suomessa isokarpalo on erittäin yleinen Pohjois-Lappia lukuunottamatta. Eniten marjasatoa saadaan erilaisilta nevoilta. Isokarpalo kasvaa kuitenkin myös rämeillä ja korvissa.Pikkukarpalo
Pikkukarpalo (Vaccinium microcarpum) on yksi Suomen alkuperäisistä luonnon kasveista. Sitä tavataan paljon pohjoisessa, etelässä niukemmin. Suomen lisäksi pikkukarpaloa kasvaa Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä sekä jonkin verran samat leveysasteet omaavissa maissa Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Pikkakarpalo kasvaa isokarpaloon nähden kuivemmissa paikoissa ja sen marjat ovat nimensä mukaisesti selvästi pienempiä, kuin isokarpalon.Amerikankarpalo
Amerikankarpalo, jota tavataan myös nimityksellä pensaskarpalo (Vaccinium macrocarpon) kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan koilisosien soilla. Kasvina amerikankarpalo on isokarpaloa suurempi. Amerikankarpaloa myös viljellään erikseen ja Pohjois-Amerikassa onkin useita eri viljelylajikkeita.Karpalo ravinnossa
Karpaloa pidetään hyvänä hyötymarjana sen monipuolisuuden ja ravintorikkauden vuoksi. Karpalosta valmistetaan mm. mehuja ja muita juomia, soseita, hilloja, hyytelöitä, nektareita, kastikkeita jne. Karpalo säilyy erittäin hyvin kylmässä, jopa kuukausia sellaisenaan. Säilyvyys perustuu karpalon luontaisiin omena-, sitruuna- ja bentsoehappoihin.Karpalon maku on pirteä, mutta jokseenkin hapan. Happamuutta taittaa kuitenkin pakkanen, joten karpalo kannattaa kerätä vasta pakkasten saavuttua. Karpalot poimitaankin joko myöhään syksyllä tai varhain keväällä.
Karpalon ravintoaineet
Karpalo sisältää runsaasti C-vitamiinia, jopa kaksinkertaisen määrän puolukkaan verrattuna. Karpalo on runsaskuituinen ja flavonoidirikas. Karpalossa on myös karotenoideja, A-vitamiinia ja K-vitamiinia.Karpaloiden hiilihydraattipitoisuus on keskimäärin reilut 40%, proteiinia 5%, rasvaa 20%, kuitua 20%, orgaanisia happoja 15%.