K-vitamiini edistää veren normaalia hyytymistä
K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka edistää veren normaalia hyytymistä sekä edistää luiden pysymistä normaaleina. K-vitamiinien nimitys tulee koaguloitumisesta. Se tarkoittaa veren hyytymistä, eli K-vitamiinit ovat veren koagoloitumista edistäviä vitamiineja.
K-vitamiinit jaetaan yleisesti kahteen ryhmään eli K1- ja K2-vitamiinit. K1-vitamiinia eli fyllokinonia saa mm. basilikasta, lehtikaalista, pinaatista ja muista lehtikasviksista. K2-vitamiinia menakinonia saa taas hyvin maksasta ja kananmunista. Ihmisen suolistobakteerit pystyvät tuottamaan menakinonia.
K1- ja K2-vitamiinien lisäksi lääke- sekä elintarviketeollisuutta varten valmistetaan synteettistä K-vitamiinia. Näiden muodot ovat K3-, K4- ja K5-vitamiinit.
K-vitamiinin tarve
Suomessa K-vitamiinin tarpeelle ei ole asetettu virallista suositusta. Veren normaalin hyytymisen edistämiseksi kuitenkin arvioidaan tarvittavan 1 mikrogrammaa K-vitamiinia kiloa kohti. Muut K-vitamiinin vaikutukset uskotaan kuitenkin tarvitsevan suuremman määrän K-vitamiinia.
Hyväksytyt terveysväitteet
- K-vitamiini edistää veren normaalia hyytymistä
- K-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina