Helpot vinkit maustamiseen
Maustaminen on taitolaji, mutta muutamalla käytännön vinkillä kuka tahansa voi harjoitella mestariksi!
Tässä muutamia vinkkejä maustamiseen:
- Aloita maustaminen maltilla, lisää mausteita kerrallaan pieniä määriä ja anna mausteiden imeytyä. Maista ruokaa aina ennen kuin lisäät enemmän mausteita.
- Annostele mausteet lusialla tai kämmeneltä, älä kaada maustetta suoraan purkista.
- Jos käytät kokonaisia mausteita, esim. pippureita, kanelitankoja, neilikkaa tai laakerinlehtiä, lisää tällaiset mausteet ruokaan valmistuksen alkupäässä, jotta ne ehtivät hautua tarpeeksi.
- Lisää jauhetut ja rouhitut mausteet vastaavasti ruoankypsentämisen loppupuolella. Rosmariinin, salvian, timjamin ja kyntelin kannattaa kuitenkin antaa hautua pidempään.
- Kaneli- ja vaniljatangot voi huuhdella ja käyttää uudelleen.
- Vaniljatankoa voi säilyttää hienon sokerin joukossa.
- Mikäli valmistat nopeasti kypsennettävää ruokaa, anna mausteiden maun imeytyä 15 min ennen tarjoilua.
- Kylmät ruoat kannattaa maustaa hyvissä ajoin – vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua.
- Kun kypsennät ruokaa, kannattaa mausteet lisätä vasta ruskistettuun pintaan. Muuten ne saattavat palaa paistamisen aikana.
- Jos haluat väriä ja täyteläistä makua ruokaan, kiehauta curry ja paprika rasvassa ennen kuin lisäät muut aineet.
- Tärkkelyspitoisia ruokia (peruna, riisi, pasta) kannattaa maustaa runsaasti, sillä tärkkelys sitoo ja pehmentää mausteiden makua.
- Jos mausteita lorahtaa joskus liikaa, voit pehmentää makua lisäämällä ruokaan rasvaa tai maitotuotteita.
- Suola on paras lisätä vasta valmiiseen ruokaan. Mikäli käytät suolapitoisia mausteseoksia tai liemikuutioita, maista ruokaa ennen kuin lisäät pelkkää suolaa – mausteseosten sisältämä suola nimittäin usein riittää.
Ei muuta kuin rohkeasti maustamaan!