Kokoelma: Maustaminen

Luomumausteilla onnistut

Luomulaatuisilla mausteilla viet ruoanlaiton seuraavalle tasolle! Meiltä löydät erilaiset mausteseokset, perusmausteet ja laadukkaat suolat. Tutustu tuotteisiin!

Helpot vinkit maustamiseen

Maustaminen on taitolaji, mutta muutamalla käytännön vinkillä kuka tahansa voi harjoitella mestariksi!

Tässä muutamia vinkkejä maustamiseen:

  • Aloita maustaminen maltilla, lisää mausteita kerrallaan pieniä määriä ja anna mausteiden imeytyä. Maista ruokaa aina ennen kuin lisäät enemmän mausteita.
  • Annostele mausteet lusialla tai kämmeneltä, älä kaada maustetta suoraan purkista.
  • Jos käytät kokonaisia mausteita, esim. pippureita, kanelitankoja, neilikkaa tai laakerinlehtiä, lisää tällaiset mausteet ruokaan valmistuksen alkupäässä, jotta ne ehtivät hautua tarpeeksi.
  • Lisää jauhetut ja rouhitut mausteet vastaavasti ruoankypsentämisen loppupuolella. Rosmariinin, salvian, timjamin ja kyntelin kannattaa kuitenkin antaa hautua pidempään.
  • Kaneli- ja vaniljatangot voi huuhdella ja käyttää uudelleen. 
  • Vaniljatankoa voi säilyttää hienon sokerin joukossa.
  • Mikäli valmistat nopeasti kypsennettävää ruokaa, anna mausteiden maun imeytyä 15 min ennen tarjoilua.
  • Kylmät ruoat kannattaa maustaa hyvissä ajoin – vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua.
  • Kun kypsennät ruokaa, kannattaa mausteet lisätä vasta ruskistettuun pintaan. Muuten ne saattavat palaa paistamisen aikana.
  • Jos haluat väriä ja täyteläistä makua ruokaan, kiehauta curry ja paprika rasvassa ennen kuin lisäät muut aineet.
  • Tärkkelyspitoisia ruokia (peruna, riisi, pasta) kannattaa maustaa runsaasti, sillä tärkkelys sitoo ja pehmentää mausteiden makua.
  • Jos mausteita lorahtaa joskus liikaa, voit pehmentää makua lisäämällä ruokaan rasvaa tai maitotuotteita.
  • Suola on paras lisätä vasta valmiiseen ruokaan. Mikäli käytät suolapitoisia mausteseoksia tai liemikuutioita, maista ruokaa ennen kuin lisäät pelkkää suolaa – mausteseosten sisältämä suola nimittäin usein riittää.

Ei muuta kuin rohkeasti maustamaan!