Kokoelma: Entsyymit

Entsyymit tukevat elimistömme kemiallisia reaktioita

Kehossamme on triljoonia entsyymejä. Entsyymit ovat biologisia aineita, joiden tehtävänä on nopeuttaa kehomme kemiallisia reaktioita, eli toimia katalyyttina. Suurin osa entsyymeistä on proteiineja. Entsyymit sijaitsevat kaikkien solujemme sisällä, ja erilaiset solut tarvitsevat erilaisia entsyymejä.

32 Results found for 'Entsyymit'
Järjestä
Osuvuus
Hinta, matalasta korkeaan
Hinta, korkeasta matalaan
Nimi, A-Ö
Nimi, Ö-A
Arvostelut, matalasta korkeaan
Arvostelut, korkeasta matalaan
Vanhimmasta uusimpaan
Uusimmasta vanhimpaan
Items per page : 36
12
24
36
1 

Entsyymit suurena tekijänä kehon kemiallisissa reaktioissa

Jos kehossamme ei olisi entsyymejä, tapahtuisivat kaikki kehomme kemialliset reaktiot liian hitaasti ja näin ollen elo ei olisi mahdollista. Toimiakseen hyvin entsyymit tarvitsevat sopivan pH-arvon, lämpötilan sekä suolapitoisuuden. Jos näitä ei ole tarjolla, entsyymit eivät ole aktiivisia ja menettävät muotonsa. Jotta asia ei olisi näin yksinkertainen, on jokaiselle entsyymille omat parhaimmat määreet sen toiminta-alustalle. Entsyymit jaetaan kuuteen, katalysoimansa reaktion mukaiseen ryhmään.

Entsyymit ja ruoansulatus

Entsyymien yksi tärkeä tehtävä on ruoan pilkkominen, jotta elimistö saa ruoan ravinteet käyttöön. Maha, suolisto ja haima erittävät ruoansulatusentsyymejä ruoansulatuskanavasta ja nämä entsyymit pilkkovat ravintoa pienemmiksi ja pienemmiksi.

Entsyymit mukana solumuodostuksessa

Entsyymeillä on myös tärkeä tehtävä solujen muodostumisessa kehossamme. Kehoissamme tapahtuu koko ajan normaalia solukuolemaa ja uusia soluja syntyy. Uusien solujen syntyminen tapahtuu DNA:n kahdentumisen seurauksena ja kahdentumiseen tarvitaan entsyymejä. Elimistön suojaamiseen käytetään niin ikään entsyymejä pitämällä erilaiset haitalliset bakteerit poissa ja/tai vähissä.

Entsyymien puutos

Erilaisia entsyymipuutoksia havaitaan yhä useammin. Tunnetuin näistä on ehkäpä laktoosi-intoleranssi, eli maitosokerin imeytymishäiriö. Vaivassa laktaasientsyymin määrä on vähäinen suoliston limakalvoissa ja aiheuttaa ongelmia. Entsyymi voi myös puuttua kokonaan, jolloin kyseessä on eri allergia. Tämänkaltaisissa häiriötiloissa tulee välttää ravintoa, jossa ongelmia aiheuttavaa entsyymiä on.

Entsyymipuutoksista kehossamme iso osa johtuu nykyisin myös siitä, että ravintona käytetään kuona-aineita kerryttäviä, vähäravinteisia ruokia, joissa entsyymipitoisuudet ovat pieniä tai lähes olemattomia, jonka seurauksena mm. ylipaino lisää entsyymien puutosta entisestään. Myös mm. stressi vaikuttaa entsyymitoimintaan.

Esimerkkejä eri entsyymeistä

Amylaasi
Erityisesti syljen mukana erittyvä entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä ja polysakkarideja yksinkertaisiksi sokereiksi.
Beta-Glukanaasi
Pilkkoo erilaisissa maltaissa ja jyvissä olevaa beetaglukaania pienemmäksi.
Galaktosidaasi
Hiilihydraattien pilkkoja, erityisesti raakojen vihannesten sokereiden pilkkoja.
Bromelaiini
Pilkkoo proteiineja. Sen hyöty korostuu kehon ylirasitustiloissa.
Diastaasi
auttaa tärkelyksen hajoamista glukoosiksi.
DPPIV
pilkkoo proteiineja, ertyisesti gluteenin ja kaseiinin peptidejä.
Fytaasi
pilkkoo erityisesti jyvissä ja palkohedelmissä olevaan fytiinihappoa ja auttaa mineraaleja imeytymään.
Glukoamylaasi
pilkkoo hiilihydraatteja.
Hemisellulaasi
pilkkoo hiilihydraatteja.
Invertaasi
pilkkoo sukroosia yksinkertaisemmaksi sokeriksi.
Katalaasi
Hajottaa joissakin hapetusreaktioissa syntyvän myrkyllisen vetyperoksidin vedeksi ja hapeksi.
Laktaasi
Pilkkoo laktoosia eli maitosokeria.
Lipaasi
Pilkkoo lipidejä ja auttaa rasvan hyötykäyttöä elimistössä.
Maltaasi
Pilkkoo maltaita ja erityisesti jyvien sokereita.
Mukolaasi
Pilkkoo limaa.
Nattokinaasi
Hajottaa haitallisia proteiineja ja vähentää verihyytymien syntyä.
Papaiini
Pilkkoo proteiineja ja tukee verenkierron terveyttä.
Pektinaasi
Pilkkoo hiilihydraatteja, erityisesti pektiiniä.
Proteaasi
Pilkkoo proteiineja.
Sellulaasi
Pilkkoo kuituja, selluloosaa ja kitiiniä. Se toimii myös ravintoaineiden purkajana hedelmistä ja kasviksista.
Serratiopeptidaasi
Pilkkoo proteiineja, limaa ja fibriiniä (veriplasman valkuaisaine). 
SOD, eli superoksididismutaasi
Muuntaa superoksidiradikaalin vetyperoksidiksi ja hapeksi.
Xylanaasi
Pilkkoo liukoisia kuituja.

Entsyymivalmisteet

Entsyymivalmisteita on olemassa sekä yksittäisvalmisteina, eli valmisteina, joissa on vain yhtä entsyymiä että yhdistelmävalmisteena, jolloin valmisteessa on useampaa eri entsyymiä.

Entsyymivalmisteita on saatavilla kasviperäisenä, eläinperäisenä sekä kasvientsyymeinä. Näistä kolmesta ylivoimaisesti eniten on valmistettu kasviperäisiä valmisteita.

Jos henkilö epäilee entsyymivajetta, eli huomaa esimerkiksi ruoansulatusongelmia ja pystyy ongelmat liittämään tiettyihin ravintoaineisiin tai ruokiin, kannattaa valita tuote oireiden mukaan. Useissa tuotteissa on erikseen kerrottu, mihin se on erityisesti tarkoitettu.

Jos tiedossa on jokin tietty ongelma, vaikkapa gluteenin yliherkkyys tai laktoosin pilkkoutumisessa on ongelmaa, kannattaa valita niille spesifioitu tuote, kuten vaikkapa laktoosin pilkkomisessa auttaa laktaasientsyymin käyttö ja sitä varten löytyy oma tuote.

Entsyymeihin liittyviä hyväksyttyjä terveysväitteitä

  • Kalsium edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa
  • Laktaasientsyymi parantaa laktoosin pilkkoutumista ihmisillä, joilla on laktoosin pilkkoutumiseen liittyviä vaikeuksia