Saccharomyces boulardii elää luontaisesti terveessä suolistossa
Saccharomyces boulardii on hiivalaji. Hiiva on nimitys yksioluisille sienille, jotka eivät saa aikaan itiöemiä tai rihmastoja. S. boulardiin eristi ranskalainen tiedemies Henri Boulard litsin ja mangostanin hedelmistä vuonna 1923. Saccharomyces boulardii luetaan maitohappobakteerien ryhmään eli eläviin mikrobeihin, jotka vaikuttavat terveyteen myönteisesti ruoansulatuskanavan kautta. Saccharomyces boulardiita tavataankin luontaisesti suoliston normaalissa mikrobistossa.
Yleistä maitohappobakteereista
Maitohappobakteerit ovat eläviä mikrobeja, jotka tasapainottavat ja parantavat ruoansulatuskanavan bakteeriflooraa, eli parantavat ruoansulatuskanavan hyvien mikrobien kantaa.
Maitohappobakteerien tehtävänä on ylläpitää ruoansulatuskanavan limakalvon hyvää kuntoa ja näin haitalliset aineet, organismit ja muut tautien aiheuttajat eivät pääse imeytymään verenkiertoon.
Suurin vaikutus maitohappobakteereilla on suolistossa ja siellä erityisesti paksusuolessa. Eri bakteerikannat asuvat kuitenkin eri paikoissa ja myös mm. suussakin on oma maitohappobakteerikanta. Maitohappobakteerien merkitys terveydelle on hyvin suuri, koska vastustuskyky, ruoansulatuksen toimivuus, ravinnon imeytyminen, aineenvaihdunta, ihon kunto, allergioiden ehkäisy ym. lähtevät kaikki ensimmäkseen suolistosta ja sen kunnosta
S. boulardiin käyttö lisäravinteena
S. boulardii-valmisteita on saatavilla lääkinnällisiin ja ravintolisällisiin tarkoituksiin, yleensä joitakin suolen sairauksia vastaan. Tällaisia suoliston tiloja ovat sairaudet, jossa jokin epäsuotuisa organismi tai sairaus aiheuttaa suolistossa toiminnallisia muutoksia normaaliin nähden. Sairaus tai tauti voi olla esimerkiksi akuutti ripuli, turistiripuli, antibioottiripuli, tulehdukselliset suolistosairaudet tai ärtynyt suoli -oireyhtymä.
Käyttörajoitukset
Saccharomyces boulardiin käyttöä ei suositella hiiva-allergisille sen ollessa hiivalaji ja voi näin aiheuttaa hiiva-allergiselle allergista oireilua.