Ruusujuuen juurakko tuoksuu ruusulta
Ruusujuuri, eli Rhodiola rosea kuuluu maksaruohojen sukuun, ruohoihin. Se kasvaa noin 35 senttimetriä pitkäksi kasviksi ja juurakko mukulaisen omainen. Mukula on valkoinen, mutta leikatessa se muuttuu punertavaksi. Kuivattu ruusujuuri on punaruskea. Ruusujuuren juurakko tuoksuu nimensä mukaisesti ruusulta.
Ruusujuuren kasvualueet
Ruusujuurta on luonnonvaraisena mm. Siperiassa ja Pohjolan tunturialueilla. Suomessa ruusujuurta kasvaa Kilpisjärvellä ja Enontekiöllä sekä harvinaisemmin myös Inarin ja Kittilän tunturialueilla.
Ruusujuuren sisältö
Juurakossa on eteerisiä öljyjä. Öljyjen lisäksi se sisältää kanelialkoholiglykosideja, flavonoideja, parkkiaineita, beetasitosterolia, tärkkelystä ja salidrosidia (fenyylietaanijohdannainen).
Ruusujuuren käytöstä
Ruusujuurta kutsutaan Pohjolan ginsengiksi. Vanhaan aikaan sitä käyttivät paljon metsä- ja sotamiehet ennen metsästämään ja sotimaan lähtöä. Ruusujuuresta tehtiin tällöin mehua. Lehtiä ja varsia on käytettyä vihannesten tapaan.
Ruusujuurta saa lisäravinteena ja rohdoksena mm. tabletteina, kapseleina ja uutteina.