Kokoelma: Raakasuklaat

Raakasuklaa on suklaata, jonka valmistuksen aikana ainesosia ei kuumenneta yli 45 asteen, jolloin mm. raakasuklaan valmistuksessa käytetty raakakaakao säilyttää ravinnerikkautensa.

Raakasuklaan valmistus

Raakasuklaa valmistetaan prosessoimattomista, puhtaista raaka-aineista, eikä valmistusaineita kuumenneta yli 45 asteen missään vaiheessa valmistusta. Valmistusaineina käytetään usein superruoiksi kutsuttavia valmistusaineita, kuten suklaan perusta raakakaakao, kylmäpuristettu kookosöljy, kylmäpuristettu kaakaovoi, jauheet, kuten lucuma ja maca, marjat, kuten goji, inka, mustikka jne.

Raakasuklaata on helppo valmistaa itsekin, yksinkertaisuudessaan valmistuksessa käytetty voi tai öljy (ja mahdolliset muut nestemäiset aineet) sulatetaan miedolla lämmöllä vesihauteessa, jonka jälkeen kuivat aineet sekoitetaan tasaisesti joukkoon. Tämän jälkeen massa kaadetaan hyytymisalustaansa, joko valmiisiin muotteihin, lautaselle isona levynä tms. Tämän jälkeen suklaan annetaan jähmettyä jääkaapissa. Kovan suklaan himon yllättäessä suklaan voi jähmettää myös pakastimessa, jolloin aikaa menee vain 10 minuutista puoleen tuntiin riippuen millaisessa astiassa suklaa annetaan hyytyä.

Ravintoaineet

Raakasuklaan ravintoaineet vaihtelevat riippuen sen valmistusaineista. Raakasuklaata valmistaessa kuitenkin valmistusaineiden arvokkaat ravinteet säilyvät, koska sitä ei kuumenneta missään vaiheessa yli 45 asteen. Näin raakasuklaassa on runsaasti entsyymejä, vitamiineja sekä fytoravinteita, joita esimerkiksi niin kutsutussa tavallisessa suklaassa ei ole. 

Raakasuklaan ja kuumennetun suklaan erot

Raakasuklaan sekä niin kutsutun tavallisen suklaan valmistuksessa molemmissa käytetään kaakaota. Raakasuklaan kaakota ei kuitenkaan missään vaiheessa kuumenneta, kun taas tavallisen suklaan kaakaojauhe kuumennetaan korkeissa yli 100 asteen lämpötiloissa, jolloin sen ravinteet kuolevat. Kuumennettuun kaakaoon lisätään myös mm. maitojauhetta, valkoista sokeria, lisäaineita ja muita ravitsemuksellisesti heikompia raaka-aineita.