Ihminen tarvitsee hyvälaatuista rasvaa
Rasvahapot ovat ravinnossa olevien rasvojen happoja. Ne voivat olla joko tyydyttyneessä, kertatyydyttymättömässä tai monityydyttymättömässä muodossa.
Elimistölle tärkeimpiä ja tarpeellisimpia ovat tyydyttymättömät rasvahapot, joita kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi tai omega-rasvahapoiksi. Tyydyttyneet rasvat taas eivät ole välttämättömiä ja niiden suuri käyttömäärä nostaa veren kolesterolitasoja liiallisesti.
Rasvahapot ovat merkittävä tekijä ihmisen terveydelle esimerkiksi rasva-aineenvaihdunnan ja sokeriaineenvaihdunnan osana. Hyvät, välttämättömät rasvahapot saavat aikaan suotuisia, hyviä vaikutuksia kehon ja elimistön hyvinvoinnille. Omega-rasvahappojen osuus ihmisten ruokavaliossa on usein kuitenkin liian pieni ja tyydyttyneiden rasvojen määrä liian suuri.
Mistä saan hyviä ja huonoja rasvoja?
Hyvät rasvat ovat pehmeitä rasvoja, joiden lähteitä ovat mm. kasviöljyt, kalat, pähkinät ja siemenet. Huonojen rasvojen lähteitä ovat erityisesti eläinperäiset ruoat, kuten rasvaiset maitotuotteet, voi ja punainen liha. Ruoan kokonaisenergiasta rasvan suositeltu kokonaismäärä on 25–40 % ja tästä määrästä vähintään kaksi kolmannesta tulisi olla pehmeää rasvaa. Tämä tarkoittaa suunnilleen 60 grammaa rasvaa päivässä naisilla, josta 40 grammaa on pehmeää rasvaa, ja miehillä 85 grammaa, josta 60 grammaa tulisi olla pehmeää rasvaa.
Omega-rasvahapot
Omega-rasvahapot jaetaan neljään eri ryhmään – omega-3-, omega-6-, omega-7- ja omega-9-rasvahappoihin. Näistä välttämättömiä ovat omega-3- ja omega-6-rasvahapot. Välttämättömillä rasvahapoilla tarkoitetaan niitä rasvoja, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan, eli ne tulee saada ulkoisista lähteistä. Muita omega-rasvahappoja keho pystyy valmistamaan jonkin verran itse.
Laaja valikoima laadukkaita rasvahappoja
Saatko sinä tarpeeksi elintärkeitä omega-rasvahappoja? Valikoimistamme löydät kaikki suosituimmat rasvahappovalmisteet. Valitse mieluisimmat rasvahapot kalaöljy- helokkiöljy-, pellavaöljy- sekä tyrniöljytuotteistamme!