Kurkuma on aromaattinen ja voimakkaan keltainen mauste
Inkiväärin sukuinen ruohokasvi maustekurkuma on lyhyt juurakkoinen, torvimaiset kukat omaava monivuotinen kasvi. Kurkuman pääasialliset viljelysalueet ovat Aasiassa, Afrikassa ja Intiassa. Intia on näistä suurin viljelijä ja tuottaja.
Voimakkaan keltaisen värinen maustejauhe, kurkuma saadaan maustekurkuman juuresta. Kurkuman maku on aromaattinen, mutta käsittelemättömänä kitkerä. Kurkumaa on mm. curry-mausteseoksessa. Ruoanlaitossa kurkumaa hetken hauduttamalla sen kitkeryys häviää ja sen herkullinen aromi tulee paremmin esille. Suomeen, kuten muuallekin eurooppaan kurkuma on tullut arabien tuomana ja se sisältää luontaisesti mm. kurkumiinia.
Vuoden 2010 rohdoskasvi
Kurkuma valittiin vuonna 2010 vuoden rohdoskasviksi Suomen Terveystuotekauppiaiden toimesta. Vuoden rohdoskasvin valinta suoritetaan vuosittain. Suomen Terveystuotekauppiaiden liitto kertoo valinnan kohdistuneen kurkumaan, koska kurkumalla on monipuolinen käyttöhistoria sekä laaja tieteellinen näyttö.
Huomioitavaa kurkuman käytössä
- Kurkuman liikakäyttö voi aiheuttaa vatsan ärtymisoireita
- Kurkuman liikakäyttö voi aiheuttaa pahoinvointia
- Verenohennuslääkitystä käyttävän tulee kertoa kurkumavalmisteen käytöstä hoitohenkilökunnalle.
- Kurkuman käyttöä ei suositella lisäravinteena raskauden ja imetyksen aikana, mutta maustekäyttö on sallittua.