Antioksidantit estävät vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita
Antioksidantit suojaavat elimistöä vapaiden radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta. Vapaat radikaalit aiheuttavat vaurioita elimistössä, kun elimistön proteiinit, rasvat, solukalvot ja DNA ovat jatkuvasti vapaiden radikaalien hyökkäyksen kohteena. Tämän vuoksi niillä epäillään olevan yhteys muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään sekä ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen. Vapaita radikaaleja syntyy elimistön normaaleissa hapetusreaktioissa, mutta tietyt ympäristötekijät, kuten tupakointi ja auringon UV-säteily, myös lisäävät niiden muodostumista.
Antioksidantteja on luonnostaan elimistössä, mutta suurin osa antioksidanteista saadaan ravinnosta. Antioksidantteja on runsaasti marjoissa, hedelmissä ja vihanneksissa. Antioksidantteja ovat muun muassa E-vitamiini, A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni, C-vitamiini, ja seleeni. Lisäksi karnosiinin, sinkin, ubikinonin, vihreän teen, pycnogenolin, lykopeenin ja fenoliyhdisteiden, kuten flavonoidien, on havaittu vaikuttavan elimistössä antioksidanttien tavoin.
Vapaiden radikaalien aiheuttamat vauriot liittyvät esimerkiksi seuraaviin tiloihin:
- sydänsairaudet ja aivohalvaus
- kaihi ja makulaarisen degeneraation aiheuttama näkökyvyn heikkeneminen
- ihon ennenaikainen ikääntyminen
- krooniset tulehdussairaudet, kuten artriitti
- Alzheimerin tauti
- Parkinsonin tauti
- heikentynyt vastustuskyky
- siittiöiden määrän ja laadun heikentyminen
- synnynnäiset kehityshäiriöt
- syöpä
Vapaita radikaaleja synnyttävät:
- normaalit aineenvaihduntareaktiot
- tupakointi
- lihasten supistuminen liikunnan aikana
- tupakointi
- liiallinen alkoholinkäyttö
- ympäristömyrkyt
- röntgensäteet
- auringon UV-säteily
- monet lääkkeet, kuten antibiootit ja särkylääkkeet
Tutustu antioksidanttivalikoimaamme!