Parasiitit – mitä ne ovat ja miten niistä pääsee eroon?
Kihomadot ovat valitettavan tuttu parasiitti monissa lapsiperheissä, mutta viime aikoina uudeksi vitsaukseksi on muodostumassa syyhypunkki.
Syyhy on suorastaan räjähtänyt epidemiaksi Suomessa ja moni etsii nyt kuumeisesti vaihtoehtoja sen hoitoon. Kuten mediassa on kerrottu osa on turvautunut jopa hevosille tarkoitettuun syyhyvoiteeseen.
Jos olet kiinnostunut kuulemaan syyhyn luonnonmukaisesti hoidosta, suosittelemme katsomaan lääkäri Marjo Valosen TerveysSummit-haastattelun "Parasiitit - mitä ne ovat ja miten niistä pääsee eroon?" Haastattelun näet ostamalla TerveysSummit VIP-palvelun.
Mikä syyhy on ja miten syyhyä perinteisesti on hoidettu?
Syyhy on ihosairaus, jonka aiheuttaa pieni loinen, syyhypunkki (Sarcoptes scabiei). Tämä mikroskooppinen punkki kaivautuu ihon pintaan munimaan, mikä aiheuttaa voimakasta kutinaa ja ihottumaa. Syyhyn tyypillisiä oireita ovat intensiivinen kutina, joka pahenee yöllä, sekä pienet rakkulat, näppylät ja käytävämäiset ihottumat, erityisesti sormien välissä, ranteissa, kainaloissa, vyötäröllä ja sukuelinten alueella.
Syyhypunkki leviää pääasiassa ihokontaktissa, ja se on yleinen siellä, missä on paljon ihmiskontakteja, kuten perheissä, päiväkodeissa, kouluissa ja laitoshoidossa. Vaikka syyhy on helposti tarttuva, sen leviämistä voidaan ehkäistä hyvällä henkilökohtaisella hygienialla ja infektoituneiden henkilöiden sekä heidän vaatteidensa ja vuodevaatteidensa asianmukaisella hoidolla.
Syyhypunkin aiheuttamaa kutinaa ja iho-oireita hoidetaan tyypillisesti paikallisesti levitettävillä lääkevoiteilla, kuten permetriinillä tai bentsyylibentsoaatilla. Vaikeammissa tapauksissa voidaan käyttää myös suun kautta otettavia lääkkeitä. Hoidon onnistumiseksi on tärkeää, että kaikki perheenjäsenet tai muut läheiset ihmiset hoidetaan samanaikaisesti, jotta estetään syyhypunkin uudelleen tarttuminen.