Mitä tarjota glögin kanssa?
Glögi on perinteinen juhlajuoma niin pikkujouluissa kuin muissakin marras-joulukuun riennoissa, joulun aikaa unohtamatta. Mausteisen glögin kanssa toimii mainiosti helppo pikkupurtava sekä jouluklassikot aina piparkakuista taatelikakkuun.
Helppoa tarjottavaa glögin seuraksi:
- klassikkokimppa: sinihomejuusto, piparkakut ja päärynä
- paahdetut (ja suolatut) mantelit ja pähkinät sekä kuivatut hedelmät (esim. luumu, aprikoosi ja taateli)
- saaristolaisleipä, mustikkahillo ja vuohenjuusto
- sinihomejuusto, piparkakut ja viikunahillo
- voitaikinasta valmistetut suolaiset tortut (kypsennä uunissa ilman täytettä), joiden päälle lisäät nokareen tuorejuustoa ja mätiä
Kokeile ja ihastu!
Glögi rantautui Suomeen Ruotsin kautta
Ruotsissa glögiä on juotu jo 1800-, mahdollisesti jopa 1700-luvulta lähtien. Glögi saapuikin Suomeen Ruotsin kautta 1900-luvun alkupuolella. Sitä ryhdyttiin juomaan etenkin länsirannikon ruotsinkielisten perheiden kodeissa. Myös suomen kielen sana "glögi" on peruja ruotsin kielestä ("glödgat vin"=lämmitetty viini, josta tuli myöhemmin pelkkä "glögg").
Aluksi glögiä juotiin Suomessa sen raaka-aineiden arvokkuuden vuoksi lähinnä säätyläisten joulujuhlissa, mutta 1960-luvulta lähtien glögiä ryhdyttiin valmistamaan monissa perheissä ympäri maata.
Hyviksen monipuolinen glögivalikoima
Hyvikseltä löydät mitä mielenkiintoisimpia glögejä! Kokeile vaikka kuusenkerkkää ja mustikkaa, kirsikkaa tai omenaa sisältävää glögiä. Tai pysyttele klassikossa ja valitse perinteinen mustaherukasta valmistettu glögi.