Gluteenittoman tuotteen merkkiä myöntää Keliakialiitto
Brittiläinen The Coeliac Society rekisteröi Gluteenittoman tuotteen merkin (Crossed Grain Symbol) vuonna 1972. The Coeliac Society myönsi Suomen Keliakialiitolle oikeuden käyttää merkkiä vuonna 1996. Suomen Keliakialiitto vastaan merkkijärjestelmän sisällöstä ja käytännön toteutuksesta. Tänä päivänä Gluteenittoman tuotteen merkki on käytössä koko Euroopassa, ja merkkijärjestelmän kriteerit ovat peräisin Euroopan keliakialiiton kattojärjestö AOECS:ltä.
Gluteenittomaksi merkityssä tuotteessa saa olla gluteenia enintään 20 mg/kg. Gluteenittoman tuotteen merkin käyttöoikeutta myönnetään kolmelle eri tuoteryhmälle:
- Gluteenittomiksi merkityt elintarvikkeet, jotka sisältävät gluteenia enintään 20 mg/kg. Tähän ryhmään kuuluvat tuotteet, jotka on valmistettu gluteenittomista ainesosista, tai tuotteet jotka saattavat sisältää prosessoitua vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa.
- Elintarvikkeet, joissa ei ole käytetty gluteenipitoista viljaa. Tuotteilla tulee kuitenkin olla rinnakkaistuote, joka sisältää gluteenipitoisia ainesosia.
- Elintarvikkeet, joiden raaka-aineisiin sisältyy gluteenipitoisia viljoja, mutta lopputuotteessa gluteenia on enintään 20 mg/kg.
Gluteenittoman tuotteen merkki on tuotekohtainen ja se on voimassa kaksi vuotta. Merkki edellyttää elintarvikkeen valmistajalta tuotekohtaista omavalvontasuunnitelmaa, enintään kuusi kuukautta vanhaa tuotekohtaista gluteenianalyysitodistusta sekä tuotteen pakkausluonnosta, jossa näkyy tuotemerkinnät ja merkin sijoituspaikka.
Gluteenittoman tuotteen merkistä voit lukea lisää Keliakialiiton sivuilta. Sivuilla on myös listattu kaikki tuotteet, joille Gluteenittoman tuotteen merkki on myönnetty.
Lue lisää gluteenista ja gluteenittomasta ruokavaliosta blogistamme: Gluteeni – ravintoaineiden pahis vai mainettaan parempi?