Syksy on ehdottomasti omenoiden aikaa. Tällä kertaa ne taipuivat gluteenittomaksi omenajuustokakuksi. Tämä kakku on täynnä ihanan makuista omenatäytettä, sen alla tietysti rapea keksipohja. En käyttänyt täytteeseen ollenkaan hyydykettä, koska tuorejuusto pitää kyllä täytteen kasassa ja tekee lopputuloksesta ihanan pehmeän ja ilmavan. Mikäli kuitenkin haluat täytteestä jämäkämpää, suosittelen lisäämään siihen muutaman liivatelehden. Käytitpä kakkuun hyydykettä tai et, kakun kannattaa antaa seistä jääkaapissa yön yli, jotta se asettuu kunnolla ja maku syvenee.
Tarvitset:
- 180 g gluteenittomia digestivekeksejä
- 50 g luomuvoita (omenoiden karamellisointiin)
- pilkottuna noin 7 dl kotimaista omenaa (happamatkin käyvät)
- 0,5 dl luomuvoita
- 0,5 dl fariinisokeria
- 1 tl kanelia
- 0,5 tl muskottipähkinää
- 0,5 tl vaniljajauhetta
- 200 g maustamatonta luomutuorejuustoa
- 2 dl luomukermaa
- 3 rkl tomusokeria
- 0,5 tl vaniljajauhetta (täytteeseen)
Ohje:
- Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
- Aloita karamellisoimalla omenat, jotta ne ehtivät jäähtyä: Pilko omenat (n. 7 kpl, riippuen omenoiden koosta) kuorineen päivineen. Laita omenat, fariinisokeri, voi ja mausteet pannulle. Karamellisoi ne miedolla lämmöllä, niin että omenat ovat mukavan pehmeitä ja sokeri ja voi ovat karamellisoituneet ruskeaksi “siirapiksi”. Anna seoksen jäähtyä.
- Sulata pohjaan tuleva voi ja murskaa keksit sekaan, sekoita ja levitä sitten irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti. Anna pohjan seistä hetki jääkaapissa.
- Vaahdota kerma ja lisää joukkoon tuorejuusto, tomusokeri sekä vaniljajauhe.
- Ota pohja jääkaapista ja kaada sen päälle ensin karamellisoidut omenat ja niiden päälle kermaseos.
- Anna seistä jääkaapissa ainakin muutama tunti, mielellään yön yli. Voit koristella kakun millä vain, esim. tuoreilla omenan siivuilla, karamellisoiduilla siivuilla, makeilla yrteillä – vain mielikuvituksesi on rajana.
Ihanaa syksyn alkua!