Huikeaksi hitiksi muodostunut pataleipä onnistuu loistavasti myös gluteenittomana. Porkkanamehu antaa gluteenittoman pataleivän taikinalle väriä ja makua ja siemenet sekä pähkinät tuovat rakennetta ja mehevyyttä.
Gluteenittomaan pataleipään tarvitset:
- 4 dl gluteenitonta jauhoseosta, tummaa (esim. Urtekram tumma leivontamix)
- 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 100 g siemensekoitusta (gluteenitonta, esim GoGreen-salaattisekoitus)
- 2 tl psylliumia
- 1/2 tl kuivahiivaa
- 1/2 tl suolaa
- 4 dl mehujuomaa (porkkanatuoremehua, esim. Bionia)
- Voiteluun 2/3 rkl rypsiöljyä
- Lisäksi 2 l kannellinen uunipata (keraaminen tai valurauta)
Gluteeniton pataleipä leivotaan näin:
- Yhdistä kulhossa kuivat aineet.
- Lämmitä mehu tai vesi reilusti kädenlämpöiseksi.
- Lisää neste jauhoseoksen joukkoon.
- Sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan. Taikina saa olla kimmoisaa.
- Peitä kulho tiiviisti kelmulla tai kannella. Jätä se huoneenlämpöön 12–24 tunniksi.
- Kun taikina on saanut olla huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Nosta tyhjä pata kylmään uuniin, ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kääntele taikinaa muutaman kerran lastalla, mutta älä vaivaa.
- Ripottele pinnalle jauhoja ja peitä taikina puhtaalla leivinliinalla. Kohota työpöydällä 30 minuuttia.
- Ota pata uunista ja voitele se kevyesti rypsiöljyllä.
- Nosta taikina lastan avulla pataan. Peitä pata kannella ja nosta uuniin. Paista 30 minuuttia.
- Ota kansi pois ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia, kunnes gluteeniton pataleipä on saanut kauniin värin ja rapean kuoren.
Kumoa vastapaistettu leipä pöydälle ja peitä liinalla, kunnes gluteeniton pataleipä pehmenee leikattavaksi.
Leipään saa paremman rakenteen, kun taikinaa vatkaa reippaasti. Gluteeniton pataleipä onnistuu myös ilman vatkaamista, jolloin siihen jää hieman isommat ilmakuplat. Käytä taikinanesteenä vettä tai tuoremehua. Taikinaan voit lisätä myös pellavan- tai seesaminsiemeniä. Erilaisilla gluteenittomilla jauhosekoituksilla saat vaihtelua taikinan makuun.
Resepti on A-lehtien, pataleivän kuva on ottanut Timo Pyykkö. Resepti on julkaistu toukokuun 2019 Voi Hyvin -lehden välissä ilmestyneessä Hyvis -lehdessä