Hyviksellä jo vuosia tuotepäällikkönä työskennellyt Jutta valmisti herkullista kurpitsakeittoa Halloweenin hengessä. Lue kurpitsalyhdyn tarina ja kokeile Jutan reseptiä!
Keittoa tarun innoittamana
Kurpitsa on Halloweenin tunnus, yhdessä haamujen, noitien, vainajien, hämähäkkien ynnä muiden kanssa. Ajan saatossa erityisesti kurpitsasta tehdyt lyhdyt ovat muodostuneet tärkeimmäksi Halloweenin tunnukseksi.
Jack O’Lantern
“Jack O’Lantern”, eli irvistävä kurpitsalyhty, on irlantilaisen tarun mukaan saanut nimensä juopolta, jonka nimi oli Jack.
Tarinan mukaan Jack oli kiristänyt pirulta sopimuksen siitä, ettei hänen sielunsa joudu hänen kuollessaan helvettiin. Kiristys tuotti tulosta, eikä hän joutunut helvettiin, mutta häntä ei hyväksytty taivaaseenkaan.
Evästä matkassa
Jackilla oli mukana eväänään nauris. Piru heitti helvetistä Jackille hiilen, jonka hän laittoi nauriin sisään, jolloin se muuttui lyhdyksi. Yhä tänäkin päivänä Jackin sielu etsii itselleen viimeistä lepopaikkaa pienen lyhtynsä valossa.
Alkuperäinen nauris on vaihtunut Yhdysvalloissa kurpitsaan, joka tunnetaan paremmin myös Suomessa.
Herkullinen lyhtykeitto
Kurpitsalyhdyn tarinan inspiroimana lähdin tekemään Halloweeniinkin sopivaa keittoa. Sen voi tarjoilla esimerkiksi alkuruokana illallisella tai vaikkapa kevyempänä pääruokana lounaalla. Kokeile lisukkeeksi esimerkiksi patonkia, jota voit dipata kurpitsansiemenöljyyn – nam!
Halloweenimaista twistiä saat vaikkapa koristelemalla keittoannoksen hurjilla oliivihämähäkeillä. Ne tuovat samalla mukavaa suolaisuutta annokseen.
Tarvitset:
- n. 900 g (n. 600g kuorittua) myskikurpitsaa
- n. 600 g (n. 500 g kuorittua) porkkanaa
- n. 300 g (n. 225 g kuorittua) naurista
- n. 1,5 dl punaisia linssejä
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 kasvisliemikuutio
- n. 1 rkl kurpitsansiemenöljyä
- n. 1 rkl hienonnettua persiljaa
- n. 0,5 tl jauhettua mustapippuria
- n. 1 tl ruususuolaa
- vettä
- n. 3 dl keitinlientä
- n. 3 dl kermaa
Lisäksi:
Toimi näin:
- Kuori juurekset, poista kurpitsasta siemenet. Paloittele juurekset.
- Laita paloitellut juurekset, liemikuutio ja mausteet kattilaan ja kaada niiden päälle vettä niin, että ne juuri peittyvät.
- Keitä juurekset kypsiksi. Kypsennysaika riippuu juuresten palakoosta. Linssien kypsennysaika on vähintään 15 minuuttia (ks. pussi). Ylikypsyminen ei haittaa!
- Valuta juureksista keitinliemi pois, mutta säästä siitä osa.
- Lisää keitinliemi sekä kerma juuresten joukkoon ja soseuta keitto hienoksi. Ohjeella keitto jää paksuksi, mutta nestettä lisäämällä siitä saa halutessaan ohuempaa. Kermana voi käyttää mitä tahansa itselleen mieluisaa vaihtoehtoa. Lisää suolaa ja muita mausteita tarpeen mukaan.
- Lisää valmiiseen annokseen hieman kurpitsansiemenöljyä ja/tai balsamicoa, niin nostat makumaailman uusiin ulottuvuuksiin!
Tästä keitosta pitivät kaikki perheemme viisi ruokailijaa ikähaarukassa 1-39 vuotta. Lapset halusivat keittoonsa kurpitsansiemenöljyä ja raejuustoa. Aikuiset söivät keittonsa sekä balsamicoa että kurpitsansiemenöljyä tippaset lisäten. 4- ja 6-vuotiaat pyysivät kurpitsansiemenöljyä myös leivän päälle ja ihastuivat ikihyviksi!