Päätin kirjoittaa tästä poikkeuksellisesta keväästä ja varsinkin sen mahdollisista vaikutuksista seksuaaliterveyteen ja mielen hyvinvointiin. Viime aikoina mediassa on tullut väkisinkin törmättyä artikkeleihin koronaviruksen vaikutuksista parisuhteeseen. Artikkeleissa on käsitelty sitä, miten kevään aikana suhteisiin on tullut riitoja ja eroja: puolison naama ärsyttää, lapsiperheessä tuntuu, että omaa tilaa on vaikea saada ja oma taloudellinen tilanne mahdollisesti huolestuttaa.
Korona vaikutti myös sinkkuihin. Sain lukea ja kuulla, kuinka sinkut ovat kokeneet yksinäisyyttä poikkeusaikana. Tapaamisten rajoittaminen, ravintoloiden ja baarien sulkeminen ja aukioloaikojen rajoittaminen sekä peruuntunut festarikesä tuntuvat kumppania hakevasta turhauttavalta.
Pysähtyminen on tuonut myös paljon hyvää
Vaikka olen samaa mieltä siitä, että korona toi mukanaan paljon haasteita, haluaisin kuitenkin nyt kirjoittaa siitä, mitä mahdollisuuksia se toi mielestäni mukanaan. Monet meistä elämme kovin hektistä elämää, joka on täynnä suorituspaineita, ja pysähtyminen tuntuu vaikealta. Voi olla että töissä on kiirettä, arki tuntuu työläältä ja sukulaisia sekä ystäviä pitäisi säännöllisesti nähdä. Kaiken kiireen keskellä oma itsensä on helppo kadottaa. Tähän ongelmaan törmäsin usein, kun vielä vastaanottoa tehdessäni kysyin asiakkailta, että mitä he toivovat elämältään. Monet sanoivat, että olivat unohtaneet miettiä sitä arjen kiireen keskellä.
Alkukeväällä maailma tuntui pysähtyvän. Ilmassa oli odotusta ja jännitystä siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Osa siirtyi etätöihin, osa lomautettiin. Eläkeläiset kuuluvat riskiryhmään, ja heillä tapaamisia rajoitettiin. Moni perhe oli etäkoulussa. Kirjastot, elokuvateatterit, ravintolat ja harrastuspaikat suljettiin. Ystävien ja sukulaisten tapaamisoikeutta rajoitettiin. Moni mietti, miten selviää tästä.
Pysähtyminen toi paljon hyvääkin. Tinder-riippuvaiseksi tunnustautunut ystäväni aloitti pyöräilyn ja innostui keskittymään itseensä enemmän jatkuvan deittailun sijaan. Harrastusrumban vähennettyä kahdeksanvuotias tyttäreni kiitteli, että olo on rauhallinen ja kiireetön kotona. Ystävät ja sukulaiset tulivat yhä tärkeämmiksi, vaikka tapaamisoikeutta rajoitettiin. He olivat mielessä ja pidettiin yhteyttä, vaikkakin etänä. Parisuhde tuli tärkeäksi tukipilariksi, ja yhteistä aikaa jäi enemmän, kun ylimääräisiä menoja karsittiin. Menoja buukkaavalle ja jatkuvan hektisyyden ympäröivälle ihmiselle tilanteeseen totuttelu oli ensi alkuun vaikeaa. Kuitenkin nyt, kun kalenterin ammottaa tyhjyyttään tapaamisten suhteen, en stressaannu vaan annan itselleni luvan olla ja kysyn itseltäni, mitä minä toivon elämältäni.
Vaikuttiko korona sinun elämääsi tai suhteisiisi muihin ihmisiin?
Oikein ihanaa ja aurinkoista kesää! Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne. Antakaa myös itsellenne vapaus olla tekemättä mitään.
Artikkelin on kirjoittanut seksuaalineuvoja ja sairaanhoitaja Marika Leppänen. Marika on yksi Hyviksen asiantuntijoista, joiden puoleen voit kääntyä, jos sinulla on kysyttävää esimerkiksi tuotteiden käyttöön liittyen. Marikan puoleen voit kääntyä, mikäli kaipaat seksuaalineuvontaa tai esimerkiksi tukea parisuhteeseen, oman itsetunnon ja identiteetin vahvistamiseen, haluttomuuteen, orgasmi- tai erektio-ongelmiin, yhdyntäkipuhin tai synnytyksen jälkeiseen seksuaalisuuteen. Palvelu on maksuton ja ehdottoman luottamuksellinen. Lue lisää Hyviksen asiantuntijapalveluista!