Nôgelin ravintolisät perustuvat laadukkaisiin ja luonnollisiin raaka-aineisiin
Nôgel on virolainen ravintolisiä valmistava yritys, joka perustettiin vuonna 2017 yhteistyössä Viron maatalousyliopiston kanssa innovaatioprojektin tuloksena. Sarjan ensimmäinen tuote oli tehokas rautaravintolisä, joka perustuu rautabisglysinaattiin, joka on yksi raudan parhaiten imeytyvistä muodoista. Merkin nimi Nôgel perustuu viron kielen sanaan nogulane, joka tarkoittaa nokkosta. Rautapitoista nokkosta onkin käytetty yhtenä raaka-aineena merkin rautatuotteissa Nôgel Superraudassa ja Nôgel raudassa. Kaikki Nôgelin tuotteet sopivat sekä raskaana oleville että imettäville naisille.
Nôgel käyttää tuotteissaan ainoastaan puhtaita ja luonnollisia raaka-aineita, jotka on viljelty ilman keinotekoisia kasvinsuojeluaineita ja lannoitteita. Tuotteet pakataan lisäksi ympäristöystävällisiin pakkauksiin. Nôgel hyväntekeväisyys on tärkeä arvo, joten yritys lahjoittaa Lastenklinikoiden Kummit ry:lle 5 senttiä jokaisesta myydystä tuotteesta.
Raudanpuutos ja rautavalmisteet
Raudan puutteesta kärsii useimmiten hedelmällisessä iässä olevat naiset, kestävyysurheilijat ja kasvissyöjät. Raudan puutteeseen voi johtaa esimerkiksi verenvuoto (esim. runsaat kuukautiset) tai raudan imeytymisongelmat. Raudan puutteen oireisiin kuuluu esimerkiksi väsymys, heikotus, sydämentykytys ja hengästyminen. Raudanpuute voi pitkittyessään kehittyä anemiaksi. Anemiassa kudosten hapensaanti heikkenee, mikä syö fyysistä suorituskykyä. Anemiassa naisten hemoglobiini laskee naisilla alle 120 g/l ja miehillä alle 130 g/l.
Raudan puutteesta kertoo ferritiinin eli varastoraudan määrä. Naisilla ferritiinin viitearvot ovat 10-150 µg/l, mutta ferritiinin alarajana pidetään usein 30 µg/l. Ferritiinin määrän voi selvittää verikokeilla. Raudan puutetta hoidetaan rautavalmisteilla. Raudan saannin suositeltu päiväannos on enintään 25 mg. Rautaa saa myös ravinnosta esimerkiksi punaisesta lihasta, kalasta, pinaatista, täysjyväviljasta, soijasta, linsseistä ja pavuista. Rautaa sisältäviä ruoka-aineita kannattaa syödä yhdessä C-vitamiinin kanssa, sillä se edistää raudan imeytymistä. Maitotuotteiden runsas kulutus sen sijaan heikentää raudan imeytymistä, jossa syynä on maidon sisältämä kalsium. Myös kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä.