Kombuchan valmistus kotona
Kombucha on ikivanha perinnejuoma, jota on valmistettu ainakin Venäjällä ja Kiinassa. Kombuchaa voi valmistaa myös itse. Kombuchan valmistamiseen tarvittavat raaka-aineet eivät ole kovin ihmeellisiä – vain SCOBY-teesieni (engl. symbiotic culture of bacteria and yeast) on hieman erikoisempi ainesosa.
Raaka-aineet kombuchan valmistamista varten (3 litraa):
- 2,7 l vettä
- 15 g mustaa tai vihreää irtoteetä
- 180 g luomu ruokosokeria (noin 2 dl)
- 3 dl valmista kombuchaa, niin kutsuttua aloitusnestettä
- SCOBY-sieni
Muut tarvikkeet:
- lasiastia
- kangasliina
- lasipulloja patenttikorkilla
Toimi näin:
1. Keitä kattilassa 2,7 litraa vettä ja hauduta siinä teetä noin 20 min. Nosta teesiivilä/-pussi pois kattilasta.
2. Lisää joukkoon noin 2 dl ruokosokeria ja sekoita.
3. SCOBY-teesienen sisältämät bakteerit tuhoutuvat liian korkeassa lämpötilassa, joten ennen kuin lisäät sen, anna teen jäähtyä alle 30 asteeseen.
4. Kaada tee lasiastiaan ja lisää SCOBY-sieni joukkoon. Sientä käsiteltäessä on huolehdittava hyvästä hygieniasta: käytä vain puhdasta astiaa ja välineitä. Mikäli käsittelet sitä paljain käsin, älä pese käsiäsi bakteereja tappavalla pesuaineella (käsidesit ym. antibakteeriset pesuaineet).
5. Lisää mukaan 3 dl aloitusnestettä eli valmista kombuchaa. Sen tulee olla pitkään käynyttä, jolloin sen pH-arvo on tarpeeksi hapan. Happamuus suojaa teesientä ei-toivotuilta bakteereilta ja homeilta. Mikäli aloitusnesteen pH-arvo ei ole ollut tarpeeksi alhainen, kasvaa nesteen pintaan vihreänmustaa ei-toivottua hometta.
6. Käymisvaihe tapahtuu noin 25 asteen lämpötilassa. Mikäli kombuchaa säilytetään liian kylmässä (esim. jääkaapissa) käymisvaiheen aikana, saattaa käyminen pysähtyä. Käyminen ja fermentointi kestää 1–2 viikkoa. Juomaa voi maistaa tasaisin väliajoin pillin avulla. Mikäli tavoittelet hapokkaampaa kombuchaa, anna sen käydä useamman viikon ajan. Lyhyemmän käymisen lopputuloksena saat taas makeampaa kombuchaa. Käymisvaiheen aikana uusi sieni (baby-scoby) kasvaa juoman pintaan. Poista äiti- ja lapsisieni sekä pari desilitraa kombuchaa ja säilö ne "hotelliin" (katso ohjeet täältä).
7. Nyt olet päässyt toiseen fermentaatiovaiheeseen eli maustamisvaiheeseen. Maustamisessa voit käyttää oikeastaan mitä tahansa keksit. Esimerkiksi inkivääri-sitruuna-yhdistelmä on suosittu ja klassinen kombuchamaku, mutta käytännössä kaikki marjat, hedelmät ja yrtit käyvät maustamiseen. Kaada kombucha patenttikorkillisiin lasipulloihin. Muovipullot eivät käy, sillä hapan kombucha saattaa liuottaa muovia, jolloin kombuchaan vapautuu myrkkyjä.
8. Koska marjat ja hedelmät sisältävät hieman omaa sokeria, käynnistyy lasipulloissa uusi käymisvaihe, jolloin hiilidioksidin määrä kasvaa. Tästä syystä korkit kannattaa avata kerran päivässä, joka päivä, jottei paine pulloissa kasva liikaa. Maustamisvaihe (eli fermentaatio) kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon. Pidä juoma huoneenlämmössä ja maista sitä joka päivä, kunnes olet tyytyväinen sekä makuun että hiilidioksidin määrään.
9. Tadaa – kombucha on nyt valmis! Säilytä sitä jääkaapissa, jolloin käyminen hidastuu.
Mikäli et halua valmistaa kombuchaa juuri nyt itse, tutustu valikoimaamme ja tee tilaus!
Näin Strömsössä valmistettiin kombuchaa >>
Lähde:
Yle: Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”