Leipomotuotteita jo yli 100 vuoden ajan
Oululainen on valmistanut leipiä ja leivonnaisia yli 100 vuoden ajan. Oululaisen perustivat vuonna 1909 Kaarlo ja Vilhelmiina Helenius. Vilhelmiina valmistui leipuriksi Oulussa, minkä mukaan yritys sai nimensä. Jo alkuajoistaan lähtien Oululainen on leiponut kaikki tuotteensa suomalaisesta viljasta.
Tänä päivänä Oululainen on osa Fazer-konsernia. Oululainen valmistaa kuivatuotteiden lisäksi tuoreita leipiä ja leivonnaisia. Oululainen tunnetaan kenties parhaiten jälkiuunileivästään, jota on leivottu vuodesta 1947 lähtien. Jälkiuunileipä leivotaan Oululaisen omasta hapanjuuresta ja paistetaan pitkään uunissa matalassa lämpötilassa (nimi jälkiuuni viittaa uunin jälkilämpöön). Tämä antaa leivälle sen ainutlaatuisen voimakkaan rukiisen maun ja raskaan rakenteen. Vuonna 2017 Oululainen toi markkinoille myös Jälkiuuni-ruislastut, ja myöhemmin Jälkiuuni-kauralastut.
Ruisleipä, suomalaisten kansallisaarre
Mitä olisikaan suomalainen kulttuuri ilman ruisleipää. Ruisleipää pidetään usein suomalaisen sisun symbolina, ja monille suomalaisille ruisleipä edustaa sekä terveellistä että maittavaa ruokaa. Ei siis ihme, että ruisleipä on valittu Suomen kansallisruoaksi.
Ruisleivässä käytetty ruis on lähes poikkeuksetta täysjyväruista. Suomalainen ruisleipä leivotaan hapanjuuresta perinteisin menetelmin. Hapanjuuri antaa ruisleivälle sille ominaisen happaman maun.
Tutkimusten mukaan ruisleivällä on monia terveyshyötyjä. Ruisleipä sisältää runsaasti laadukkaita vitamiini- ja kivennäisainepitoisia kuituja. Runsaskuituinen ruisleipä on erinomainen B1-vitamiinin, foolihapon, sinkin, magnesiumin ja kaliumin lähde. Ruisleipä tekee myös hyvää suoliston hyvinvoinnille.