Pakurikääpä on lahottajasieni
Pakurikääpä on useissa varttuneissa lehtipuissa esiintyvä lahottajasieni, jota tavataan yleisesti koko Suomessa ja erityisesti hies- ja rauduskoivuissa. Pakurikääpä on Suomen metsien uskomattomimpia yrttejä ja sisältää runsaasti antioksidantteja. Pakuri sisältää mm. runsaasti kitiiniä, joka on yksi polysakkaridi.
Pakuri on vuoden 2013 rohdoskasvi!
Kahvin korvike eli tikka-tee
Sota-aikana Suomessa pakurista keitettiin kahvin korvikkeeksi niin kutsuttua tikka-teetä. Erityisesti Venäjällä ja Aasiassa pakuria on käytetty sekä teenä että luontaislääkinnässä jo vuosisatojen ajan.
Juoman valmistus on yksinkertaista
Pakuriteen valmistukseen on useampia erilaisia ohjeita, mutta yksinkertaisin on hauduttaa pakuri kuumassa vedessä. Tarvitset
- 1 litra vettä
- 2 rkl pakurijauhetta
Keitä vesi kiehuvaksi, lisää pakurijauhe ja anna hautua vähintään 20 minuutista noin tuntiin. Käytä esimerkiksi KÄÄPÄn jauhetta. Halutessasi juoman nopeammin, voit kokeilla myös esimerkiksi Pika-Pakuria tai jos haluat nauttia pakurista ilman juoman valmistusta, voit nauttia sen vaikkapa suusuihkeena tai uutteena!
Pakuri ei sovi kaikille
Pakuria eivät voi käyttää henkilöt, jotka ovat allergisia joko sienille tai penisiliinille, koska pakuri voi aiheuttaa allergiaoireita näille yliherkille henkilöille. Pakuria ei myöskään suositella käytettävän samanaikaisesti antibioottihoidon tai suonensisäisen glukoosin kanssa. Sen käyttöä tulisi välttää verenohennuslääkityksen tai insuliinihoidon yhteydessä. Käytöstä tulee keskustella hoitohenkilökunnan kanssa.
Pakuria käytetään myös kosmetiikassa
Pakurin sisältämä koivuhartsi (betuliini) vähentää tehokkaasti tulehdusta ja stimuloi terveiden ihosolujen tuotantoa. Pakurista onkin valmistettu voiteita ja salvoja esimerkiksi atooppisen ihottuman, psoriasiksen, suonikohjujen, hyönteisten puremien ja haavojen hoitoon.
Tutustu pakurivalikoimaan ja tutki löytyykö joukosta Sinullekin sopiva tuote!