Maailman Ympäristöpäivää vietetään tänään keskiviikkona 5.6.2013.
Tämän vuoden teemana on Think.Eat.Save eli ”Ajattele, syö ja säästä”.
Joka vuosi 1.3 miljardia tonnia ruokaa menee hukkaan. Saman verran ruokaa valmistetaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa syötäväksi. Samaan aikaan joka seitsemäs ihminen menee nälkäisenä nukkumaan ja yli 20 000 alle 5-vuotiasta lasta kuolee nälkään päivittäin. Arvion mukaan kolmannes maailman elintarviketuotannosta jää syömättä. Suomessa syömäkelpoista ruokaa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa. Ruokajäte onkin siis valtava rasite luonnolle! Hyvinvoinnin Tavaratalon henkilökunta alkoi miettiä omia kulutustottumuksiaan. Jokainen meistä sai miettiä itselleen sopivan lupauksen, jolla voisi omalta osaltaan pienentää ympäristön rasituksia.
Tomi: Lupaan vastaisuudessa pakastaa ja ottaa lounaaksi entistäkin huolellisemmin left overeita..
Jutta: Voisin luvata kasvispäivän kerran viikossa vaikkapa loppuvuodeksi :) Eli pelkkää kasvisruokaa yhtenä päivänä viikossa ja voin vielä pyrkiä vegaanisuuteen, mutta vähintään normi vege.
Jami: Lupaan käyttää julkisia liikennevälineitä.
Linda R: Poistan vanhentuneet ruoat jääkaapistani ja järjestän tuotteet päiväysten mukaan.
Linda A: Suunnittelen viikon ruoat etukäteen.
Jenna: Kun ostan leipää, laitan pussin pakastimeen ja otan leipää sulaamaan sitä mukaan, kun tarvitsen. Näin leipä ei ehdi pilaantua.
Jaakko: Lupaan hyötyliikkua enemmän - etenkin pyörällä.
Saana: Lupaan valmistaa jatkossa ruokaa vain sen verran, kuin ehdin syömään ennen pilaantumista.
Hanna-Riikka: Syön enemmän itse poimittua. Aloitan lupaukseni tutustumalla villivihanneksiin.
Millä tavalla sinä vähennät ruokahävikkiä tai muulla tavalla säästät ympäristöä?
Lähteet:
- http://www.unep.org
- http://www.saasyoda.fi
- http://www.hsy.fi/fiksu/arjessa/Sivut/default.aspx (ei toimi enää)
- http://www.ilmankos.fi
- http://www.ym.fi/fi-FI
Julkaistu alunperin 5.6.2013 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.