Onko sinullakin edessä ulkomaanmatka pitkän tauon jälkeen?
Matkailusivusto Rantapallo listasi neljä helppoa tapaa huolehtia omasta hyvinvoinnista kauan odotetulla lomalla.
1. Valmistele vatsaa maitohappobakteereilla
Vatsavaivat kuuluvat yleisimpiin reissuvitsauksiin. Kun kohteen bakteerikanta poikkeaa totutusta ja ruokavalioon tulee muutoksia, saa herkkävatsainen usein tuntea sen nahoissaan.
Vatsan hyvinvoinnin tueksi voi kokeilla maitohappobakteerivalmisteita, joiden tehtävä on vahvistaa suoliston bakteeritasapainoa.
Maitohappobakteerien syöminen kannattaa aloittaa jo muutama päivä ennen reissuun lähtemistä ja jatkaa perillä kohteessa. Maitohappobakteereja voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Maitohappobakteereja myydään pureskeltavina ja nieltävinä tabletteina sekä neste- ja jauhemuodossa. Lapsille on olemassa omia maitohappovalmisteita.
Joko kokeilit maitohappobakteereja? Lue tämä ennen matkaa!
2. Valitse sopiva aurinkosuoja huolella
Helpoin tapa pilata loma on palaa auringossa heti matkan ensimmäisinä päivinä. Palanut iho voi tehdä olosta tuskaisen ja rajoittaa tekemisiä koko loppuloman ajan – puhumattakaan terveysriskeistä.
Aurinkorasva kannattaa pakata mukaan jo kotona, sillä sille saattaa tulla käyttöä heti lentokentällä. Etelä-Euroopan kohteissa aurinko paahtaa voimakkaasti jo keväällä, kun Suomessa on vielä lumi maassa.
Pitkän talven jälkeen suomalainen iho on erityisen herkkä auringolle. Muista rajoittaa keskipäivän paahteessa vietettyjä tunteja, käyttää tarpeeksi korkeita suojakertoimia ja lisätä aurinkorasvaa uimisen jälkeen.
Nyrkkisääntönä aurinkovoiteissa kannattaa käyttää vähintään 30:n suojakerrointa. Kasvojen iholle voi hankkia erillisen aurinkosuojan, jonka kerroin on 50. Lapsille on hyvä pakata mukaan myös uv-puvut, jotka suojaavat vesileikeissä.
Testasimme aurinkovoiteet – mikä sopii sinulle?
3. Matka-apteekki kuntoon ennen lomaa
Jos sinulla on säännöllisiä lääkityksiä, muista varata mukaan riittävä määrä lääkkeitä koko matkan ajaksi. Kohdemaassa ei välttämättä myydä samaa lääkettä tai et ehkä saa ostettua sitä suomalaisella reseptillä.
Reseptilääkkeitä kuljetettaessa mukana on oltava englanninkielinen resepti tulostettuna. Voit pyytää sen apteekista.
Ulkomaanmatkalle ei tarvitse raahata lääkkeitä jokaiseen mahdolliseen vaivaan, mutta muutama perustuote on hyvä olla mukana. Mitä eksoottisempi tai syrjäisempi kohde, sitä parempi on varmistaa, että usein tarvittavat lääkkeet ovat heti saatavilla.
Pakkaa matka-apteekkiin ainakin valitsemiasi kipulääkkeitä kuten parasetamolia tai ibuprofeenia. Herkkävatsaiset saavat mielenrauhaa tietäessään, että laukusta löytyy ripulilääkkeitä. Matkapahoinvoinnista kärsivien kannattaa ottaa mukaan asianmukaiset lääkkeet.
Jos matkalla on tarkoitus kävellä paljon, on rakkolaastareita fiksua varata mukaan jo kotona. Pieniä haavereita varten voi ottaa laastareita, sideharsoa ja desinfiointiainetta.
Matkailijan kätevä pakkauslista
4. Matkavakuutus on jokaisen reissun tärkein varuste
Kaikista varotoimista huolimatta todellista suojaa reissussa tarjoaa vain kattava matkavakuutus.
Matkavakuutuksen hinta on pieni verrattuna apuun ja mielenrauhaan, jota se tuo tosipaikan tullen. Älä koskaan lähde reissuun ilman matkavakuutusta.
Matkavakuutus on korvaamattoman arvokas, jos omalle kohdalle osuu esimerkiksi kallis ambulanssilento. Jo arkisemmankin sairauden yllättäessä on mukava tietää, että voi huoletta hakeutua hoitoon.
Muistathan, että monissa maissa – kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa – terveydenhuolto on huiman kallista. Lääkärikäynnille voi tulla hintaa useita tuhansia euroja.
Matkavakuutuksia myydään jatkuvasti voimassa olevina sekä vain tietyn matkan keston kattavina. Itsellesi parhaiten sopivan matkavakuutuksen löydät vertailemalla eri toimijoiden tarjontaa tai varaamalla ajan vakuutusneuvotteluun.
Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus
Rantapallosta löydät parhaat matkavinkit ja kohdeoppaat sekä edulliset äkkilähdöt aurinkoon. Tutustu kaikkiin matkailijan terveyttä käsitteleviin artikkeleihin.