TIEDOTE
HYVINVOINNIN TAVARATALO OY & FOODTEC INNOVATIONS OY
JULKAISUVAPAA 1.4.2022
Helposti kierrätettävät ja ympäristöystävälliseksi laskettavat pakkaukset alkavat olla pakkausteollisuudessa arkipäivää. Hyvinvoinnin Tavaratalo Oy lähti kehittämään todellista zero waste -ratkaisua muovisten vitamiinipurkkien tilalle yhdessä Foodtech Innovations Oy:n kanssa – pakkausta, jota ei tarvitse kierrättää, vaan sen voi hyödyntää mutkattomasti ruokana.
Eroon muovipakkauksista
Hyvinvoinnin Tavaratalon arvoina on ollut jo useamman vuoden ajan mahdollisimman muoviton palvelu. Ensimmäisiä muovittomia askeleita otettiin kesällä 2019, jolloin yrityksen lähetykset muuttuivat täysin muovittomiksi. Moni verkkokaupan tuotteista on kuitenkin pakattu muoviin, johon haluttiin lähteä etsimään ratkaisua paimiolaisen Foodtech Innovations Oy:n kanssa. Foodtech Innovation Oy on yksityinen tutkimusyhtiö, joka tuottaa elintarviketeknologian innovaatioita yritysten tarpeisiin.
– Yhteistyö Foodtech Innovationsin kanssa lähti unelmasta päästä eroon muovisista vitamiinipakkauksista, joita myös omassa Arctic Pure -tuotelinjassamme käytetään. Ensimmäisessä yhteisessä Zoom-palaverissa esitimme toiveemme syötävästä pakkausmateriaalista, minkä oletimme herättävän hilpeyttä Foodtechin tiimissä. Toisin kävi, sillä heillä oli tarjota lähes valmis ratkaisu tarpeeseemme, Hyvinvoinnin Tavaratalon toimitusjohtaja Hanneli Salo muistelee.
Syötävä pakkausmateriaali löytyi rapakon takaa
Ihmisen ruoansulatuselimistön hyödyntäminen pakkauksen hävittämisessä asetti pakkaukselle tietyt kriteerit: se ei saanut sisältää mitään syötäväksi kelpaamatonta, eikä herkästi allergisoivia ainesosia. Foodtech Innovations Oy:n laajasta yhteistyöverkostosta löytyi kuin löytyikin patentoitu elintarvikekemiallinen sekoite, jota päästiin nyt kokeilemaan tositoimissa.
– Syötävien vitamiinipurkkien valmistuksessa on hyödynnetty amerikkalaisen huippututkimusryhmän elintarvikeinnovaatiota: syötävää kuitu-tärkkelyssekoitetta, jonka avulla raaka-aine saadaan kovetettua hieman muovia muistuttavaan muotoon, Foodtech Innovations Oy:n tutkimuskoordinaattori Tuija Jäyhärinne kuvailee.
Muilta osin pakkaus koostuu lähes joka kodin kuiva-ainekaapista löytyvistä raaka-aineista, muun maussa kaura- ja tattarihiutaleista, hampunsiemenistä ja marjarouheesta.
Pakkauksesta helpoksi, vegaaniseksi ja suolistoystävälliseksi välipalaksi
Miten pakkausmateriaali sitten päätyy lautaselle? Helposti kuin pikapuuro. Pakkauksen kyljessä olevassa käyttöohjeessa kehotetaan huuhtelemaan tyhjä pakkaus siivilässä hanaveden alla, jonka jälkeen hivenen pehmennyt pakkaus kaadetaan kulhoon. Tämän jälkeen kulhoon kaadetaan 2,5 dl kiehuvaa vettä, sekoitetaan ja annetaan pakkauksen sulaa puuroksi. Puuron voi nauttia aamupalana, välipalana tai iltapalana, aivan vastaavasti kuin tavallisen pikapuuron.
– Siihen vain voisilmä, marjoja tai jogurttia kylkeen omien mieltymysten mukaan, ja aamupala on valmis! Salo naurahtaa.
Materiaalin resepti on patentin vuoksi salainen, mutta sen valmistuksessa on hyödynnetty suolistoystävällisiä kuituja, kuten psylliumia ja kauralesettä, jotka soveltuvat enemmistön ruokavalioon. Myös pakkauksen merkinnät on tehty luonnollisilla elintarvikeväreillä, joten pakkaus kokonaisuudessaan on kuin onkin pelkkää puhdasta ruokaa.
– Tuote ei tällä hetkellä ole gluteeniton, sillä raaka-aineen joukossa on käytetty gluteeniproteiinia. Seuraava luonteva kehitysaskel olisikin materiaalin saattaminen gluteenittomaan muotoon esimerkiksi perunatärkkelyksen tai muun gluteenittoman tärkkelyksen sekä gluteenittoman kauraleseen hyödyntämisen kautta, Jäyhärinne maalailee.
Enemmän kuin pelkkää zero wastea
Hyvinvoinnin Tavaratalolla ollaan ylpeitä pakkausmateriaalista, joka ei päädy jätteeksi, vaan ruokapöytään. Mikäli pakkausta ei halua syödä, sen voi kompostoida tai kierrättää biojätteen mukaan.
– Tämä, jos joku on todellista zero wastea. Materiaalin valmistuksessa hyödynnetään raaka-aineina ainoastaan elintarviketeollisuuden ylijäämää, mikä tekee keksinnöstä entistäkin ekologisemman, Hyvinvoinnin Tavaratalon perustaja Tomi Kottonen intoilee.
Tuotantoaikataulu selviää lähiaikoina – tilaa ilmoitukset sähköpostiisi, niin pysyt kuulolla!
Ensimmäisiä pakkauksia valmistetaan testaukseen jo kovaa vauhtia, mutta tuotantokapasiteetin skaalaaminen suurempaan mittakaavaan on vielä hankkeeseen osallistuvan prosessitekniikan insinöörin työpöydällä.
Lisätietoja antaa:
Hanneli Salo, hanneli@hyvinvoinnin.fi
Tomi Kottonen, tomi@hyvinvoinnin.fi
2 kommenttia
Hyvä aprillipila!
APRILLIA, SYÖ SILLIÄ!!!!