Nainen säilyttää makaroneja lasipurkissa ja välttää näin muovin kemikaaleille altistumisen

Kemikaalikuorma vaikuttaa terveyteen

Maapallolla esiintyvien vieraiden kemikaalien määrä on kasvanut hälyttävästi viimeisen 50 vuoden ajan. Altistumme päivittäin terveydelle haitallisille yhdisteille, halusimmepa tai emme. Tässä artikkelissa kerromme hormonihäiritsijöiksi kutsutuista yhdisteitä, jotka muodostavat yhden yleisimmän haitallisten yhdisteiden ryhmän, sekä keinoista, joiden avulla voit vähentää niille altistumista merkittävästi.

Hormonihäiritsijät vaikuttavat hormonijärjestelmään

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee hormonihäiritsijät seuraavasti: "Hormonihäiritsijä on ulkoinen aine tai seos, joka muuttaa hormonitoimintaa ja aiheuttaa terveyshaittoja terveessä organismissa, sen jälkeläisissä tai populaatioissa." Elimistön hormonijärjestelmä on herkkä systeemi, johon tietyt synteettiset kemialliset yhdisteet vaikuttavat haitallisesti. 

Hormonihäiritsijöitä ovat esimerkiksi:

  • dioksiini
  • vinklotsiini
  • bisfenoli-A (BPA)
  • polyklooratut bifenyylit (PCB)
  • DDT
  • butyylihydroksianisoli (BHA)
  • monet torjunta-aineet
  • synteettisen kosmetiikan lisäaineet
  • ftalaatit
  • raskasmetallit (kadmium, elohopea, lyijy)
  • TBT

Hormonihäiritsijät saattavat aiheuttaa muun muassa ihmisen ja eläinten kehitykseen sekä lisääntymiseen liittyviä häiriöitä: niillä on suora vaikutus sperman tuotantoon, solujen jakautumiseen ja aivojen kehitykseen. Lisäksi hormonihäiritsijöillä on kyky häiritä hermoston ja immuunipuolustuksen toimintaa. 

Hormonihäiritsijät vaikuttavat hormonijärjestelmään ainakin jäljittelemällä ja estämällä elimistön luonnollisten hormonien vaikutusta sekä vaikuttamalla hormonien pitoisuuteen elimistössä.

Vaikutuksia ei välttämättä näe päälle päin, vaan ne saattavat ilmetä esimerkiksi:

  • lisääntymiseen liittyvinä ongelmina
  • kilpirauhasen toimintahäiriöinä
  • tyttölapsilla puberteetin varhaistumisena
  • miehillä ja pojilla testosteronin laskuna
  • naisilla epäsäännöllisinä kuukautisina
  • käyttäytymiseen ja mielialaan liittyvinä oireina (esim. levottomuus, unettomuus, masentuneisuus)
  • allergioina, astmana ja ihottumina

Hormonihäiritsijöitä on kaikkialla

Hormonihäiritsijöitä on valitettavasti kaikkialla: ravinnossa, juomavedessä, ilmassa, jopa äidinmaidossa. Ne päätyvät tavallisen ihmisen elimistöön hyvin arkisista lähteistä, esimerkiksi muovipulloista, säilyketölkeistä, pesu- ja palonsuoja-aineista, kosmetiikasta, leluista sekä kasvinsuojelu- ja torjunta-aineista. Altistumme hormonihäiritsijöille kodin lisäksi myös työpaikalla tai epäsuorasti ympäristön (ravinto ja juomavesi) kautta.

Kammottavat muovisaastelautat

Muovisaastelautat ovat yksi merkittävimmistä haitallisten kemikaalien ja hormonihäiritsijöiden lähteistä. On yleisesti tiedossa, että Tyynellä valtamerellä kelluu noin 3 miljoonaa tonnia painava muovijätteiden massa, joka saastuttaa merta, vahingoittaa kala- ja eliökantaa sekä vapauttaa luontoon ja lopulta ihmisen elimistöön päätyviä kemikaaleja jatkuvasti. 

Muovisaastelauttojen poistaminen ei ole tällä hetkellä realistista, joten on kiinnitettävä huomiota jätemassan lisääntymisen pysäyttämiseen. Tästä syystä yritysten ja kotitalouksien on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota muovijätteen kierrättämiseen ja kuluttamiseen.

Bisfenoli-A (BPA)

Eräs merkittävä ihmiselle haitallinen kemikaali on bisfenoli-A (BPA). Bisfenoli-A:ta on esimerkiksi polykarbonaattimuovissa ja säilyketölkkien sisäosissa. Jos käytät ruoan säilytyksessä muoviastioita, kannattaa valita aina bisfenoli-A-vapaita astioita tai vaihtaa muoviastiat lasisiin säilytysastioihin. Lisäksi säilyketölkki kannattaa tyhjentää toiseen säilytysastiaan aina avaamisen jälkeen, eikä säilyttää käyttämättä jäänyttä ruokaa tölkissä jääkaapissa.

BPA on liitetty muun muassa:

  • syöpiin
  • aivojen kehityksen häiriöihin
  • dementiaan ja muihin muistisairauksiin
  • diabetekseen
  • ylipainoon ja lihavuuteen
  • sydän- ja verisuonisairauksiin
  • lisääntymishäiriöihin
  • eturauhassyöpään
  • alhaiseen sperman määrään
Euroopan komissio on kieltänyt BPA:n käytön tuttipullojen valmistuksessa keväällä 2011, ja Kanadassa BPA on luokiteltu myrkyksi.

Ftalaatit

Eräs haitallinen kemikaaliryhmä on ftalaatit. Ftalaatteja käytetään etenkin PVC-muovissa pehmittiminä, ja niiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Nykyään ftalaatteja löytyy kaikkialta: leluista, kosmetiikasta, hajuvesistä, liuottimista, pesuaineista ja rakennusmateriaaleista. Ftalaatit ovat salakavalia siksi, että ne liukenevat tuotteista ja ftalaatteja sisältävistä jätteistä ympäristöön, josta ne leviävät jopa ilman mukana laajasti luontoon. Ftalaatteja onkin löydetty esimerkiksi kaloista, meijerituotteista sekä äidinmaidosta.

Rochesterin yliopiston tutkimuksen mukaan, ftalaatit aiheuttavat muutoksia poikalasten käyttäytymisessä, mikä johtuu poikalasten testosteronipitoisuuden alenemisesta. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu ftalaattien vaikuttavan poikalasten sukupuolielinten kasvuun tai jopa surkastuttavan sukupuolielimet. Lisäksi ftalaatit heikentävät hedelmällisyyttä ja niillä on yhteys astman ja allergioiden syntyyn. Euroopan kemikaalivirasto on määritellyt osan ftalaateista erityistä huolta aiheuttaviksi aineiksi (engl. Substances of Very High Concern, SVHC) niiden ihmisille tai ympäristölle haitallisten vaikutusten takia.

Kierrättämällä ja kestävällä kuluttamisella helpotat tilannetta

Onneksi jokaisella on mahdollisuus vähentää omaa kemikaalikuormaansa pienillä arkisilla teoilla. Kierrättämällä ja kestävään kuluttamiseen sitoutumalla voit myös vaikuttaa siihen, ettet itse vapauta luontoon enempää sinne kuulumattomia kemikaaleja. 

Muutamia vinkkejä haitallisten kemikaalien välttelyyn:

  • Jos hankit muoviastioita tai muovisia lasten leluja, hanki vain BPA-vapaasta muovista valmistettuja.
  • Älä lämmitä ruokaasi muoviastiassa mikrossa tai kaada kuumaa ruokaa muoviastiaan jäähtymään. Lämpö lisää muovin sisältämien kemikaalien vapautumista ruokaan.
  • Älä säliö ruokaa ikivanhoihin muovirasioihin. Niissä on saatettu käyttää ties mitä muovilaatua, mitä ei nykypäivänä välttämättä enää kemikaaliviranomaisten puolesta hyväksyttäisi.
  • Juomapulloksi suosittelemme aina lasista tai teräksistä versiota.
  • Synteettinen kosmetiikka sisältää mm. mikromuovia ja hormonihäiritsijöitä. Oman terveytesi ja ympäristön kannalta paras ratkaisu on vaihtaa synteettinen kosmetiikka luonnonkosmetiikkaan tai luopua kosmetiikasta kokonaan. 
  • Jos käytät synteettistä hajuvettä, käytä sitä vain harvoin ja suihkuta sitä aina vaatteille – älä koskaan suoraan iholle. Synteettisissä hajuvesissä käytetään ftalaatteja tuoksuaineiden liuottimina ja kiinnittäjinä.
  • Kodin synteettiset puhdistusaineet sisältävät valitettavasti myös harmillisen usein hormonihäiritsijöitä ja mm. täysin turhia synteettisiä hajusteita. Onneksi tarjolla on nykyään ihmiselle ja luonnolle turvallisia biohajoavia ja ekologisia pesuaineita

Nollahukalla vaikutat ympäristön tilaan

Nollahukka eli Zero Waste on ajatusmalli, joka tukee kestävää kuluttamista ja kierrättämistä elämäntapana. Zero Waste -elämässä pyritään välttämään jätettä eli sellaista roskaa, jota ei voi kierrättää, vaan joka päätyy kaatopaikoille, mereen tai poltettavaksi. Vastuu kuluttamisesta ja kierrättämisestä kuuluu kaikille, ja jokainen kotitalous voi kantaa kortensa yhteisen hyvän ja ympäristövastuun kekoon. Zero Waste -ohjennuoraa eli viiden K:n sääntöä noudattamalla pääset pitkälle.

Viiden K:n sääntö:

  • Kieltäydy
  • Karsi
  • Käytä uudelleen
  • Kierrätä
  • Kompostoi

Lähteitä ja lisälukemista:

THL: Ftalaatit

YLE: Äitiyspaidasta löytyi myrkyllistä ftalaattia

The association between phthalate exposure and asthma

Exposure to phthalates aggravates pulmonary function and airway inflammation in asthmatic children

The Impact of Bisphenol A and Phthalates on Allergy, Asthma, and Immune Function: A Review of Latest Findings

TS: Massiiviset muovisaastelautat uhkaavat Tyyntä valtamerta

YLE: Ihmisessä piilee kemikaalicocktail – "pojanpojalle kasvaa rinnat ja deodorantista imeytyy alumiinia"

ECHA: Opinion on an Annex XV dossier proposing restrictions on four phthalates

Bisphenol A link to heart disease confirmed

YLE: Kosmetiikan kemikaalit aiheuttavat rajuja oireita – kokenut lääkäri neuvoo välttämään yhtä ainetta: “Se on super-allergisoiva”

Vinkit joulusiivoukseen probioottisilla puhdistusaineilla

Helppo DIY-pyykkietikka eteerisestä öljystä, vedestä ja etikasta

Näitä luetaan

Näin optimoit melatoniinin käytön biohakkeri Olli Sovijärven vinkeillä
Olli Sovijärvi paljastaa, miten optimoit melatoniinin käytön parhaan hyödyn saavuttamiseksi
Myös lemmikit ansaitsevat kotimaisia, turvallisia ihonhoitotuotteita
ArcticVet tuotesarja on saanut alkunsa, koska halusimme hoitaa omia eläimiämme kotimaisilla tuotteilla,...
Lumme – ympäristötietoista ja tehokasta pyykinpesua ja kodinpuhdistusta
Lumme-tuotteet on kehitetty ympäristö huomioiden kuitenkin samalla säilyttäen tuotteiden tehokkuus. Osalle Lumme-tuotteista...
Dear Waste – puhtautta kotiin hävikkihedelmistä
Dear Waste haluaa auttaa sinua vähentämään ruokahävikkiä antaen hukkahedelmille uuden elämän....
Attituden synty – loputtomia mahdollisuuksia ja rajatonta inspiraatiota
Kuten monet asiat luonnossa, myös Attitude on syntynyt keväällä – keväällä 2005...
Luonnollinen Kamu lemmikkiperheen pesuaineet – jotta sinulla ja lemmikilläsi olisi hyvä olla
Jo vuodesta 2015 on kotimainen Luonnollinen Kamu tarjonnut lemmikkiperheille ekologisia pesuaineita, jotka...
Ecodoon aidot ekopesuaineet nyt Hyviksen valikoimassa
Ecodoo on tunnettu tehokkaista pesuaineista, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Tuotteiden ympäristöystävällisyyys on...
Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977
Alussa oli vettä ja luonnontieteilijä Johannes Schnorr, joka pisarakuvamenetelmän avulla havaitsi pesuaineiden...
Yöttömän yön metsistä inspiroituneet kodintekstiilit
Arctic Flora on rovaniemeläinen yritys, alkoi rakkaudesta luontoon ja käsillä tekemiseen. Yrityksen...

Kirjoita kommentti