Kosmetiikkabrändillä oli labra, hiiala hiiala hei! Hau hau siellä ja piip piip täällä...
Kauneuden takia pitää kärsiä - on tuttu sananparsi. Liiankin tuttu, jos tarkastelemme kosmetiikan takia kärsineiden eläinten listaa. Silmille ystävällinen ripsiväri on voitu testata kanilla, joka on ollut viikkoja sidottuna paikoilleen ja kanin silmiin on viikon ajan tiputettu testattavaa ainesosaa. Kanin silmät ovat voineet vuotaa, ärsyyntyä tai jopa syöpyä, jotta täydellinen ripsiväri on saatu kuluttajien käytettäväksi. Tässä vaiheessa ihmisen turhamaisuus on tullut esille erittäin julmalla tavalla. Olemme käyttäneet hyväksi pientä viatonta eläintä, jolla ei ole ollut mitään toivoa onnelliseen eläimen elämään.
Kosmetiikkadirektiivi
Vuonna 2004 astui voimaan kosmetiikkadirektiivi, joka vaiheittain kielsi sekä kosmetiikan eläinkokeet EU:ssa ja myöhemmin myös EU:n ulkopuolellakin eläimillä testattujen kosmetiikkatuotteiden myynnin EU:n alueella. Kiellon valvonta on kuitenkin haasteellista, sillä kukaan viranomainen ei ole ottanut tehtäväkseen todella tarkastaa EU-alueelle tulevien kosmetiikkatuotteiden sekä niiden ainesosien eläinkokeettomuuden. Asiassa siis luotetaan yritysten omaan sanaan.
Haasteelliseksi eläinkokeettoman kosmetiikan valinnan tekee esimerkiksi Kiinan kosmetiikkalaki. Vaikka tuote olisi tehty EU:ssa ilman eläinkokeita, joutuu tuote mennessään Kiinan markkinoille eläinkokeiden alaiseksi. Koska eläinkokeet suoritetaan Kiinan valtion toimesta, EU ei katso kiellon koskevan näitä tuotteita. Onko sinulle riittävää että ostat brändin X ripsiväriä, jota ei ole testattu eläinkokein EU:ssa, mutta mennessään Kiinaan samainen yritys harjoittaa samalla tuotteella eläinkokeet siellä? Onko silloin kuluttajalla puhtaat kädet eläinkokeista? Kovin ulkokullattua toimintaa, jos minulta asiaa kysytään. Itse haluan varmistaa, että käyttämäni tuotteet ovat loppuun asti täysin eläinkokeettomia.
Onneksi moni kosmetiikkayritys on kuitenkin tehnyt eettisen valinnan ja jättänyt Kiinan markkinoille menemisen eläinkoevaatimuksen takia. Luonnonkosmetiikan sertifikaateilla (mm. BDIH, Cosmebio, Ecocert, NaTrue ja ei pelkästään luonnonkosmetiikan sertifikaatti vaan yleinen Vegan-sertifikaatti) on aina ollut yhtenä vahvana kriteerinä eläinkokeettomuus, jo ennen EU-lain voimaantuloa. Luonnonkosmetiikan ideologiaan ei kuulu kenenkään kärsimys. Kyselin muutamalta tavarantoimittajaltamme heidän brändiensa ja eläinkokeettomuuden laitaa.
The Natural Goods Company
"Maailmanlaajuisena ongelmana on Kiina, joka ei päästä markkinoilleen mitään kosmetiikkatuotteita ilman että testaavat tuotteita itse. Tämä asia on tapetilla ja valmistajat yhdessä Euroopan unionin kanssa yrittävät saada tähän asiaan muutosta. On huhuja että Kiina olisi muuttamassa politiikkaansa, mutta varmaa tietoa tästä ei vielä ole tullut. Sante ja Logona tuotteiden valmistaja Logocos veti tuotteensa pois Kiinan markinoilta vastalauseeksi heidän politiikalleen. Tämä reaktio herättää ristiriitaisia mielipiteitä, toisten mielestä taistelua pitää edelleen jatkaa olemalla itse paikalla. Sante ja Logona tuotteiden valmistaja Logocos vastaanotti Helmikuussa PETA-eläinsuojelyjärjestöltä erikoispalkinnon eläinkokeettoman kosmetiikan valmistajana sekä monivuotisesta ponnistelustaan eläinkokeettoman kosmetiikan puolesta."
Itu Biodyn Oy
"Dr. Hauschka kosmetiikkatuotteiden valmistaja on WALA Heilmittel GmbH, jolla on kokemusta luonnollisten raaka-aineiden käytöstä ja luonnosta rohtokasvien biodynaamisen viljelyn kautta vuodesta 1935 lähtien.
Jo Dr. Hauschka kosmetiikan ottaessa ensiaskeliaan vuonna 1967 pidimme erityisessä arvossa valmisteidemme vastuullista ja luonnon kannalta kestävää tuotantoa – ja pidämme edelleen. Osana tätä lähestymistapaa olemme luonnollisesti sanoutuneet irti eläinkokeista Dr. Hauschka kosmetiikassa käytettävien valmisteiden yhteydessä vuodesta 1967 lähtien, eikä niitä ole myöskään tehty toimeksiannostamme. Me olemme vaatineet toimittajiltamme jo 1.1.1998 alkaen vahvistuksen siitä, että käyttämiämme raaka-aineita ei ole testattu eläinkokeilla (BDIH-sertifioitu luonnonkosmetiikka).
Dr. Hauschka luonnonkosmetiikassa käytetään hyviksi todettuja ja ensiluokkaisia luonnonperäisiä raaka-aineita, joita käytetään usein myös elintarvikkeissa. Käyttämiemme erilaisten kasviuutteiden, öljyjen ja vahojen siedettävyydestä ja vaikuttavuudesta on runsaasti näyttöä. Lisäksi niitä on käytetty kosmetiikka- ja elintarvikealalla menestyksekkäästi jo vuosikymmenien ajan. Tuotteidemme turvallisuus on taattu ilman eläinkokeita. Koko lausuman pääset lukemaan täältä.
Tämän lisäksi Dr.Hauschka tuotteita ei myydä Kiinassa, jossa eläinkokeita edelleen vaaditaan kosmetiikkatuotteille. Dr.Hauschkaa valmistava WALA pitää myös huolen, että kukaan ns. kolmas osapuoli ei voi ottaa tuotteita Kiinassa myyntiin – ja teettää niillä eläinkokeita. Kiinalaiset ostavat sitten Dr.H tuotteensa matkoiltaan, Hong Kongista (jossa lainsäädäntö on erilainen, eikä eläinkokeita tarvita) ja verkkokaupoista. Näin tuotteita on kiinalaisilla käytössä, vaikka omaa edustajaa/kauppaa tuotteille ei olekaan.
Itu Biodyn Oy maahantuo lisäksi Sonett- tuotesarjaa
"Tämä sama koskee myös meidän edustamaa Sonett-pesuaineperhettä. Siinä näkisin vielä ison asian esiinnostettavaksi, että kemikaaleihin täysin pohjautuvissa aineissa on lukuisia ainesosia, joita on testattu ja testataan edelleen eläimillä. Luonnonraaka-aineista valmistetuilla pesuaineilla sitä ei tarvita – mutta jonkun koiran turkki voi todella tykätä pesusta Sonett Villanpesuaineella…"
Mitä tuotteita käytämme arjessamme
Se miten toimimme päivittäin ja ne tuotteet joita käytämme arjessamme, ovat suuressa roolissa. Meidän jokaisen vastuulla on kiinnittää huomiota tuotteiden alkuperään ja tuotetta kantavan brändin taustoihin. Emme voi kylmästi olla muka tietämättä tuotteiden alkuperästä. Erilaiset sertifikaatit helpottavat valintoja.
Tarkista, että tuotteella on luonnonkosmetikaan sertifikaatti tai erillinen sertifikaatti eläinkokeettomuudesta (leaping bunny).
Kun puhutaan eläinkokeettomuudesta luonnonkosmetiikassa, törmää usein väittämään, että tuotteen ainesosia on voitu testata kolmannella osapuolella. Aukko on olemassa, eli itse yritys ei siis saa olla sotkeutunut eläinkokeisiin, mutta jos joku muu yritys on tehnyt tai teettänyt eläinkokeet, voi sertifikaattiin hyväksytty yritys silti ostaa tällaisia raaka-aineita. Onneksi luonnonkosmetiikan kohdalla tämä on harvinaista ja moni luonnonkosmetiikan brändi haluaa toimia avoimesti. Jos jonkin tietyn brändin eläinkokeettomuus epäilyttää, kannattaa aina aktiivisesti olla yhteydessä tuotteen markkinoijaan ja kysyä asian laitaa.
Itse voin hyvillä mielin käyttää ihania luomivärejä, vartalovoiteita, huulirasvoja, kynsilakkoja ja muita ihania kosmetiikkatuotteita, kun tiedän ettei minun kosmetiikan käyttämiselläni ole pilattu yhdenkään eläimen elämää. Itse olen vienyt eläinkokeettomuuden myös kotimme pesuaineisiin asti. Meidän kotimme pestään eläinkokeista vapailla tuotteilla. Oivia tuotteita kodin pesuaineiksi löydät vaikkapa Ecoverin pesuaineista. Myös kätevät pesupähkinät taipuvat monikäyttöisyydellään niin pyykinpesuun kuin vaikkapa tiskaamiseen. Oletko sinä siirtynyt eläinkokeettomiin tuotteisiin?
Alunperin julkaistu 22.9.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.