Ekologinen, edullinen, pitkäikäinen ja käytännöllinen. Muun muassa näistä syistä yhä useampi nainen on vaihtanut kertakäyttöiset kuukautissiteet ja tamponit kuukautiskuppiin, eli tuttavallisemmin kuukuppiin.
Kuukuppi on lääketieteellisestä silikonista tai luonnonkumista valmistettu pieni kupin muotoinen kuukautissuoja, joka asetetaan kuukautisten aikana emättimeen. Kuukautiskuppi ei ime vuotoa kuteen siteet tai tamponit, vaan vuoto kertyy kuppiin, josta se tyhjennetään tietyin väliajoin pois.
Luontoa säästävien kuukautiskuppien suosio on kasvanut viime vuosina reilusti, ja moni haluaakin korvata kertakäyttötuotteet pitkäikäisemmillä vaihtoehdoilla. Keskivertonainen käyttää arvioiden mukaan kuukautissuojia hedelmällisten vuosiensa aikana noin 10 000 kappaletta. Yksi kuukautiskuppi kestää oikein huollettuna jopa 10 vuotta, joten säästö jätteen määrässä on huomattava. Lisäksi yksi kuukuppi maksaa vain noin 20-30 euroa, joten kuukuppi maksaa itsensä muutamien kuukautisten jälkeen takaisin.
Kuukuppi on käytännöllinen ja hygieeninen vaihtoehto
Kuukautiskupilla on niin monia hyötyjä perinteisempiin siteisiin ja tamponeihin verrattuna, että on oikeastaan yllättävää, että ne ovat vasta viime vuosien aikana löytäneet tiensä suuremman yleisön suosioon. Ympäristöystävällisyyden ja edullisuuden lisäksi kuukautiskuppi on hygieeninen ja mukava käyttää - kunhan on ensin oppinut oikean tekniikan kuukautiskupin asettamiseen.
Kuukautiskupin isona etuna on sen käytännöllisyys. Kuukautiskuppia voi pitää paikallaan vuodon määrästä riippuen jopa 12 tuntia ennen tyhjennystä, ja kuppia voi huoletta käyttää yön yli ilman valumia. Kuukautiskupin kanssa ei tarvitse myöskään kantaa iänikuista huolta siteiden ja tamponien riittävyydestä. Kuukautiset eivät myöskään pääse yllättämään, koska kuukautiskuppi voidaan asettaa paikalleen jo kuukautisia odotellessa eikä vasta niiden alettua.
Kuukautiskuppi on myös aktiivisesti urheilevan pelastus. Kuukautiskuppia voi huoletta käyttää rankkojenkin urheilusuoritusten aikana ilman siteille tuttua hiertämistä tai pelkoa suojan pettämisestä. Kuukautiskuppi antaa myös vapauden nauttia huoletta uimisesta ja saunomisesta kuukautisten aikana, ja on ulkoisesti huomaamaton.
Vaikka kuukautiskuppi asetetaan emättimen sisälle, se ei raavi eikä ärsytä emättimen seinämää eikä häiritse emättimen kosteustasapainoa. Kuukuppi ei myöskään kuivata limakalvoja, sillä se ei ime vuotoa itseensä. Kuukupin ei ole todettu altistavan harvinaiselle, mutta hengenvaaralliselle TSS:lle (toksinen shokkioireyhtymä), joka voi aiheutua tamponien käytöstä. Tämän arvellaan johtuvan juuri siitä, ettei kuukuppi ärsytä limakalvoja eikä näin ollen muuta emättimen bakteeritasapainoa. Kuukupin käyttöön ei liity myöskään niitä pulmia, mitä ulkoisten kuukautissuojien käyttöön liittyy. Kuukautissiteet helposti hiostavat, hiertävät ja kutittavat, ja herkimmille siteet voivat aiheuttaa iho-oireita ja jopa hiivatulehdusta. Tällöin kuukautiskuppi voi olla siteitä parempi vaihtoehto.
Kuukupin plussat pähkinänkuoressa:
- Kuukautiskupin käyttö vähentää jätteiden määrää
- Yksi kuukuppi maksaa 20-30 euroa ja voi kestää käytössä oikein huollettuna jopa 10 vuotta
- Kuukautiskuppi ei häiritse emättimen kosteustasapainoa, ei kuivata limakalvoja eikä ärsytä ihoa
- Kuukuppi on hygieeninen ja turvallinen käyttää eikä se altista TSS:lle
- Kuukautiskuppia voi käyttää urheillessa, uidessa ja saunoessa
- Kuukautiskuppia voi pitää paikallaan jopa 12 h ennen tyhjennystä
- Kuukautiskuppi voidaan asettaa paikalleen missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa, myös kuukautisia odottaessa
- Ei huolta tamponien ja siteiden riittävyydestä
Kuukautiskupin miinuksena on se, että sen käyttö vaatii harjoittelua. Jos kuukuppia ei ole asetettu kunnolla paikalleen, vaarana on, että kuukautiset vuotavat ohi. Kaikki eivät myöskään koe oloaan mukavaksi sellaisen kuukautissuojan kanssa, joka asetetaan sisälle. Parasta onkin valita kuukautissuojaksi itselle luontevin vaihtoehto, joka tekee kuukautisista mahdollisimman mukavat.
Kuinka kuukuppia käytetään
Kuukautiskuppeja on saatavilla eri kokoisia, näköisiä ja muotoisia. Pienempiä kokoja suositellaan niukkaan kuukautisvuotoon ja suurempia kokoja synnyttäneille tai naisille, joiden kuukautiset ovat runsaat. Esimerkiksi suomalaisen Luneten valikoimasta löytyy kahta kokoa, 25 ml ja 30 ml. Kuukuppi tyhjennetään 2-4 kertaa päivässä vuodon määrästä riippuen - itselle sopiva aikaväli tyhjentämiselle löytyy testaamalla.
Kuukautiskupin asettaminen voi tuntua aluksi hankalalta, mutta harjoituksen myötä kuukautiskupin niksit kyllä aukeavat ja käyttö helpottuu huomattavasti. Kuukautiskupin käyttämistä kannattaakin harjoitella kuukautisten välillä, jolloin harjoittelu sujuu siistimmin. Kuukautiskupin käyttö tapahtuu näin:
- Pese kädet vedellä ja miedolla saippualla ennen ja jälkeen kuukupin asettamisen.
- Taita kuukuppi esimerkiksi ensin litteäksi ja vielä kaksinkerroin, jolloin kupin reunat muodostavat C-kirjaimen. Kuukuppi asetetaan emättimen alaosaan työntämällä ylä- ja takaviistoon niin, että se on kokonaan emättimen sisällä.
- Varmista, että kuppi avautuu kiepauttamalla se akselinsa ympäri tai vetäisemällä varovasti kupin pohjasta tai nipukasta. Kuppi pysyy paikoillaan emättimen lihasten sekä emättimen seinämän ja kupin reunojen muodostaman alipaineen avulla. Oikein paikoillaan olevan kuukupin ei tulisi tuntua missään asennossa.
- Kuppi poistetaan vetämällä varovasti nipukasta tai kupin pohjasta. Kuukuppi tyhjennetään, huuhdellaan vedellä ja miedolla saippualla ja asetetaan takaisin paikalleen.
- Kuukautisten jälkeen kuukautiskuppi desinfioidaan keittämällä vedessä noin 5 minuuttia. Säilytä kuukautiskuppi kuukautisten välillä pussukassa, joka tulee kuukautiskupin mukana.
Mikäli kaipaat lisäohjeita, Ylen ohjevideo visualisoi kätevästi kuukupin käytön.
Lähteet:
Kuukautiskuppi
Vaihtoehtona kuukuppi?
Kuukautiskuppien kysyntä kasvaa – jos siteet aiheuttavat kutinaa, kannattaa kokeilla sisäisesti käytettävää suojaa