Gluteenittoman raparperipiirakan ohje on luotto-ohjeeni jo 7. luokan kotitaloudenkirjasta – joskin hieman itse tuunailtuna. Gluteenitonhan tämä piirakka ei alkuperäisessä ohjeessa ole, mutta tuon toisen puoliskon ollessa keliaakikko päätin kokeilla miten ohje taipuu gluteenittomiin jauhoihin – ja taipuihan se!
Raaka-aineet:
- 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 dl sokeria
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 1,5 tl vanilijasokeria
- 1 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 50 g sulatettua voita
- 2 dl maitoa
- 1 muna
- 3 raparperinvartta, pilkottuna noin 4 dl
Toimi näin:
- Mittaa ensin kuivat aineet kulhoon ja sekoita.
- Lisää loput ainesosat ja sekoita taas.
- Kaada (voideltuun) piirakkavuokaan ja upota raparperinpalat taikinan joukkoon.
- Sitten vain uuniin 200 asteisiin uuniin, jossa piirakka saa olla 25 minuuttia. Raperperipiirakka on valmis, kun pinta on kullanruskea.
Jäähdytä hetki, sillä parhaimmillaan raparperipiirakka on vielä lämpimänä, vanilijajäätelöpallon tai kylmän maitolasillisen kanssa nautittuna.
Pohja on loistava, nopea ja helppo makeiden piirakoiden pohja vuodenajan mukaan. Keväällä raparperia, kesällä mansikoita sekä mustikoita ja syksyllä omenaa – ja talvella sitten samat pakkasesta.
Raparperipiirakka maistuu kesältä, se on minulle merkki että kesä on nyt täällä. Ensimmäinen ihana hyötykasvi, jonka saa poimia omalta pihalta. Ei muuta, kuin oman maan mansikoita odotellessa.
Miltä sinun kesäsi maistuu?
Terkuin,
Hyviksen gluteeniton kesäleipuri Hanneli