Jos kehossamme ei olisi entsyymejä, tapahtuisivat kaikki kehomme kemialliset reaktiot liian hitaasti ja näin ollen elo ei olisi mahdollista. Toimiakseen hyvin entsyymit tarvitsevat sopivan pH-arvon, lämpötilan sekä suolapitoisuuden. Jos näitä ei ole tarjolla, entsyymit eivät ole aktiivisia ja menettävät muotonsa. Jotta asia ei olisi näin yksinkertainen, on jokaiselle entsyymille omat parhaimmat määreet sen toiminta-alustalle. Entsyymit jaetaan kuuteen, katalysoimansa reaktion mukaiseen ryhmään.
Entsyymien tehtäviä
Entsyymien yksi tärkeä tehtävä on ruoan pilkkominen, jotta elimistö saa ruoan ravinteet käyttöön. Maha, suolisto ja haima erittävät ruoansulatusentsyymejä ruoansulatuskanavasta ja nämä entsyymit pilkkovat ravintoa pienemmiksi ja pienemmiksi.
Entsyymeillä on myös tärkeä tehtävä solujen muodostumisessa kehossamme. Kehoissamme tapahtuu koko ajan normaalia solukuolemaa ja uusia soluja syntyy. Uusien solujen syntyminen tapahtuu DNA:n kahdentumisen seurauksena ja kahdentumiseen tarvitaan entsyymejä. Elimistön suojaamiseen käytetään niin ikään entsyymejä pitämällä erilaiset haitalliset bakteerit poissa ja/tai vähissä.
Entsyymipuutokset
Erilaisia entsyymipuutoksia havaitaan yhä useammin ja useammin. Tunnetuin näistä on ehkäpä laktoosi-intoleranssi, eli maitosokerin imeytymishäiriö. Vaivassa laktaasientsyymin määrä on vähäinen suoliston limakalvoissa ja aiheuttaa ongelmia. Entsyymi voi myös puuttua kokonaan, jolloin on jo kyseessä toinen allergia. Näissä häiriötiloissa tulee välttää ravintoa, jossa ongelmia aiheuttavaa entsyymiä on.
Entsyymipuutoksista kehossamme iso osa johtuu nykyisin myös siitä, että ravintona käytetään kuona-aineita kerryttäviä, vähäravinteisia ruokia, joissa entsyymipitoisuudet ovat pieniä tai lähes olemattomia, jonka seurauksena mm. ylipaino lisää entsyymien puutosta entisestään. Myös mm. stressi vaikuttaa entsyymitoimintaan.
Miten siis saisimme apua vaivoihimme tai ennaltaehkäistyä niitä ja pidettyä solumme mahdollisimman tyytyväisenä? Useat entsyymivalmisteet eivät toimi aivan täydellä mahdollisella tehollaan, koska niiden valmistusaineet ovat (eurooppalaiselle) kehollemme vieraita ja näin keho ei osaa niitä välttämättä oikein käyttää tai entsyyminimikkeitä on valmisteissa usein vain muutamia.
Regulaattitiivisteet
Tätä varten on kehitetty regulaattitiivisteet. Valmistusmenetelmässä luomulaatuisista hedelmistä, vihanneksista ja pähkinöistä (taateli, viikuna, saksanpähkinä, sitruuna, soijapapu, sipuli, selleri, latva-artisokka, hirssi, herneet, sahrami, kurkumiini) luodaan käymisteitse seos, joka on hyvin samankaltainen kuin terveessä elimistössä tapahtuvan ruoansulatusprosessin lopputulema. Seoksessa on suuri määrä erilaisia entsyymejä kehon käytettäväksi.
Regulatia on saatavilla Hyvinvoinnin Tavaratalosta. Tuotteet löydät täältä.
Entsyymitoiminnallamme on siis suuri merkitys hyvinvoinnillemme!
Alunperin julkaistu 10.2.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.