Ylikunto tarkoittaa liiallisesta rasituksesta johtuvaa tilaa, josta ei ole palauduttu riittävästi.

Opi tunnistamaan ylikunnon oireet

Ylikunto tarkoittaa liiallisesta rasituksesta johtuvaa tilaa, josta ei ole palauduttu riittävästi. Ylikuntoon ajautuakseen ei tarvitse olla ammattiurheilija. Ylikunnossa on kyse palautumisen ja rasituksen epätasapainosta, johon voi päätyä kuka tahansa. Ylikunto oireilee monella tasolla; fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti. Kokosimme artikkeliin yleisimpiä ylikunnon oireita.

Ylikunto kehittyy hitaasti

Ylikuntoon ei joudu kahdessa viikossa. Prosessi on pidempi. Normaali harjoitteluväsymys, josta palaudutaan nopeasti, ei vielä tarkoita ylikuntoa. Usein ylikuntoa edeltää ylirasitustila. Silloin suorituskyky on heikentynyt vähintään kahden viikon ajan. Myös ylirasitus kehittyy liiallisen kuormituksen seurauksena.

Suorituskyky laskee

Ylikunnossa suorituskyky laskee. Laskun on täytynyt johtua rasituksesta ja kestää yli kaksi viikkoa, jotta ylikunnosta voidaan puhua. Rasitus voi tulla urheilusta, mutta myös työelämässä koettu pitkittynyt stressi tai elämäntilanteeseen liittyvä kuormitus voivat johtaa suorituskyvyn pidempiaikaiseen laskuun. On tavallista, että ylikunnon syitä on samaan aikaan useita. Suorituskyvyn laskun lisäksi ylikunto oireilee psyykkisellä, fyysisellä ja sosiaalisella tasolla.

Psyykkiset ja sosiaaliset ylikunnon oireet

Psyykkisenä oireena esiintyy monesti urheilumotivaation laskua. Lenkille ei enää tee mieli. Jos motivaation vaihtelu jää pysyvästi haluttomuuden puolelle, voi kyseessä olla ylikunto – tai sitten vääränlainen laji. Yleinen haluttomuus ja jaksamattomuus, vitaliteetin puute ja ilottomuus ovat tavallisia ylikunnon oireita. Niillä on seurauksia sosiaaliseen elämään. Ylikuntoinen ihminen ei ole hyvää seuraa, vaan hän voi olla ärtynyt, vetäytyvä, eristäytyvä ja iloton.

Ruokahalun muutokset voivat liittyä ylikuntoon. Ruokahalun lisääntyessä ylikunnon yhteydessä keho pyrkii tasapainoon hakien ratkaisua ravintoaineista. Toisaalta, myös ruokahalun kadottamista esiintyy ylikunnon yhteydessä.

Fyysiset ylikunnon oireet

Fyysisiä ylikunnon oireita on paljon. Yksilöllistä vaihtelua oireissa esiintyy. Uniongelmat ja sydämen hakkaaminen, sekä nukkumisessa tapahtuneet muutokset kuuluvat ylikunnon tavallisimpiin oireisiin. Uniongelmat voivat olla joko unettomuutta ja katkonaista unta, tai liiallista nukkumista. Oireet ilmenevät hermoston ja lihasten toiminnan sekä aineenvaihdunnan muutoksina. Flunssat iskevät helpommin ja niitä on usein. Sydämen syke voi olla kroonisesti koholla ja kuukautiset jäävät pois.

Mitä tehdä, jos epäilet olevasi ylikunnossa

Ylikunnon oireita voi ilmetä myös muiden oireyhtymien yhteydessä. Esimerkiksi masennus muuttaa nukkumista ja ruokahalua sekä ilmenee haluttomuutena. On aina oikein keskustella pätevän lääkärin kanssa siitä, mistä oirekuva mahdollisesti johtuu.

Lepäämällä, tauottamalla ja vähentämällä stressiä voimme aktiivisesti ennalta ehkäistä ylikuntoon ajautumista. Emme menetä mitään, vaikka hölläisimme tahtia. Kun teemme vähemmän, mutta täysipainoisemmin ja paremmin tiedostaen, voimme hyvin ja elämänlaatu paranee.

Kirjoituksessa käytettyjä lähteitä ja lisälukemista:

Harri Peltomaa 2015: Stressi, palautuminen ja hyvinvointi : ihmisen mahdollisuudet vaikuttaa kehon- ja mielentilaan

Pippa Laukka 2016: Urheilulääkäri: liiku ja urheile terveenä.

Kaisa Jaakkola 2018: Palaudu ja vahvistu.

Marja-Liisa Manka 2015: Stressikirja: mistä virtaa?

Paastota vai ei – argumentteja puolesta ja vastaan

Tarvitseeko ihminen ravintolisiä?

Näitä luetaan

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.