Juureksia pöydällä

Paleoruokaa – Kivikauden ruokaa

Paleoruokavalio on nostamassa ja nostanut suosiotaan jo jonkin aikaa, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

Paleoruokavalio on kivikautinen ruokavalio, eli ajatuksena on syödä ruokia, joita on syöty kivikaudella ennen kuin maanviljely on aloitettu, samaan tapaan kuin mitä metsästäjä-keräilijät ovat oletettavasti syöneet noin 10 000 vuotta sitten.

Paleoruokavalion ajatellaan sopivan ihmisille erittäin hyvin, koska ihmiset eivät ole perinnöllisyystieteellisesti muuttuneet joidenkin tutkimusten mukaan geneettiseltä rakenteeltaan paleoliittisista ajoista kuin korkeintaan yhden prosentin.

Kivikaudella ruokavalioon ovat kuuluneet mm. liha, kasvikset, juurekset, hedelmät, erilaiset lehdet, yrtit ja siemenet. 

Ruokavaliossa tärkeimpien ravinteiden tulisi olla proteiinit sekä rasvat. Kuituja, vitamiineja, kivennäisiä ja hiilihydraatteja saa kasviksista, hedelmistä ja siemenistä. Kasvikunnan tuotteita oli kivikaudella valittavana noin 150 erilaista. Ruokavalioon ei siis kuulu samalla tapaa nykyinen ravintoperustamme, eli tärkkelyspitoiset kasvit ja viljat.
Modernissa paleossa kuitenkin syödään mm. riisiä, mutta maltillisesti. Hiilihydraatit saadaan terveellisimmistä vaihtoehdoista.

Paleoruokavaliota on osaltaan hyvin vaikea toteuttaa, koska kaikki ruoka on ajan saatossa jalostuksen myötä muuttanut muotoa hyvin paljon. Jalostuksella kasveista ja hedelmistä on muokattu nykyihmiselle mielekkäämmän makuisia, eli makeampia. Kasvit ovat myös jalostuksen tuloksena nyt isompia ja ”kauniimpia”. Kasveihin lisätään suuria määriä lisäaineita ja liotetaan ravinteita siinä sivussa pois.

Paleossa suositaankin luomuruokaa, sillä luomussa ei saa käyttää samalla tavalla lisäaineita ja torjunta-aineita. Paleoruokavalioon kuuluu myös sellaisen eläimen liha, jota ei ole esimerkiksi lääkitty myrkyllisillä lääkkeillä tai johon ei ole lisätty kasvuhormonia. Luomuruoka onkin siis hieman lähempänä sitä kivikautista totuutta ja sitä olisi hyvä suosia paleoruokavaliossa.  

Mistä niitä paleoruokia sitten saa?

Niinpä. Isoihin marketteihin on alkanut jo hyvin tulla omat alueet luomulaatuisille ruoka-aineille kasvisten osalta ja valikoimat kasvavat koko ajan kysynnän myötä. Luomulihaa ei kuitenkaan vielä hypermarketeissa kovin paljon jauhelihan lisäksi näy ja luomuliha on huomattavasti kalliimpaa, kuin ”tavallinen” liha. Pikku hiljaa kuitenkin, jos ihmiset jaksavat muuttaa edes hieman luomumpaan suuntaan ruokavaliotaan - niin kuin nyt on tapahtunut - saadaan hinnatkin laskemaan kysynnän kasvaessa. Näin tuottajillekin on edullisempaa näitä raaka-aineita meille tuottaa. Tulisikohan meistä vielä paleokansa tai edes luomukansa?

Nykyaikaista paleota noudattava muokkaa usein ruokavalionsa itselleen sopivaksi.

Paleon perustana ovat luomuelintarvikkeet sekä lähituotetut tuotteet ja muut mahdollisimman puhtaat elintarvikkeet. Esimerkiksi vakuumipakatut tuotteet eivät normaalisti kuulu paleoruokavalioon, mutta modernissa paleossa näitäkin käytetään, kunhan liha on luomua ja muutoin mahdollisimman puhdasta. Leikkeleissä esimerkiksi on usein nitriittiä ja tällaiset pakkaukset jäävät kivikautisen ruokavalion noudattajalta kaupan hyllyyn. Usein myös paleoruokavaliota pidetään barbaarisena, eli lihat syötäisiin raakana. Näin ei ole tehty kivikaudella, eikä näin tehdä modernissakaan paleossa, vaan lihatkin kypsennetään eri tavoin: paistamalla, keittämällä, suolaamalla ja toki niitä syödään myös raakana.

Esimerkkejä käytetyistä raaka-aineista:

- lihat (luomu)
- niityillä kasvaneiden eläimien lihat
- riista
- sisäelimet
- merenelävät
- kananmunat
- kasviöljyt (oliivi, kookos, avokado, pähkinä)
- vihannekset
- juurekset
- siemenet
- sienet
- hedelmät ja marjat (luomu tai luonnossa kasvaneet, eli jalostamattomat)

Esimerkkejä vältettävistä raaka-aineista:

- viljat
- maitotuotteet (tästä ollaan useampaa mieltä: on mahdollista, että suomalaiset kestävät hapanmaitotuotteita paremmin, joten näitä suomalaiset käyttävät paleoruokavaliossa enemmän)
- teolliset kasvirasvat
- puhdistettu sokeri
- lisäaineet

Palataan vielä paleoruokavalion toiseen perustaan, eli rasvaan.

Nykyäänhän rasvasta varoitellaan, koska liiallisella ja vääränlaisen rasvan käytöllä on epäsuotuisia vaikutuksia. Rasva on kuitenkin yksi välttämättömistä ravintoaineista sen ollessa tärkeä rakennusaine mm. soluille, lihaksille ja aivoille. Ihmiset on tarkoitettu liikkumaan ja tämän vuoksi kivikaudella ihmisten paljon liikkuessa rasva on ollut tärkeä tekijä. Rasva pitää ihmisen sopivan kylläisenä ja ihminen jaksaa hoitaa tehtäviään paremmin.
Nykyisin rasvan tilalle on lähes poikkeuksetta vaihdettu hiilihydraatti, joka ei pidä kylläisyyden tunnetta yllä samalla tavoin, kuin rasva. Rasvaa tulisi siis modernissa, eli nykyajan paleossa syödä oman kulutuksensa mukaan ja paleomaisessa elämäntavassa ihminen liikkuu ja urheilee kohtuullisesti tai paljon. Proteiinit niin ikään ylläpitävät kylläisyyden tunnetta pidempään.

 

Perusajatus paleossa on siis kuitenkin hyvin yksinkertainen ja helppo.
Syö mahdollisimman lisäaineetonta, ravinnerikasta ja puhdasta ruokaa.

 

Paleoviikot ovat nyt alkaneet Hyvinvoinnin Tavaratalossa ja seuraavan kahden viikon ajan saatte tutustua paleoruokavalioon sopiviin resepteihin, esittelemme erään paleokeittokirjan ja kokeilemme myös itse, miltä paleoruokavalio tuntuu. Mukana teemaviikoilla on myös vieraileva kirjoittaja Maria Lönnqvist!

 

Lähteitä:

Wikipedia

Thomas Rode Andersson - Paleokeittokirja

 

Alunperin julkaistu 15.9.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Onko suomalaisilla jodin puutosta?

Päiväni paleoruokavaliolla

Näitä luetaan

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.