Rustokudoksia on kolmea eri tyyppiä, lasirusto, kimmorusto ja syyrusto. Rustoon kohdistuva kuorma ja paine sekä niiden laatu määrittää sen, minkä tyyppistä rustokudosta muodostuu.
Koska rustokudoksessa ei ole verisuonia, sillä ei ole omaa aineenvaihduntaa ja näin ravintoaineiden saaminen on riippuvainen muista tekijöistä. Välittäjänä toimii esimerkiksi nivelneste. Rustosta puuttuvat myös hermot, joten ruston jakaantuminen valmiissa rustossa pysähtyy lähes kokonaan ja näin kudoksen vaurioituessa uudistuminen on todella rajallista.
Yksi rakennusosa
Glukosamiini on yksi ihmisessä luonnostaan oleva aine ja se toimii yhtenä rakenneosana niin rustolle, nivelten pinnoille, nivelnesteelle kuin selän välilevyillekin. Glukosamiinin määrä hiipuu pikku hiljaa iän myötä ja joidenkin sairauksien oireena. Glukosamiinin väheneminen elimistössä aiheuttaa sen, että rustot ohenevat ja pikku hiljaa niihin syntyy kulumia, koloja, reikiä, hiertymiä jne.
Glukosamiinia käytetään yhä useammin ravintolisänä nivelongelmissa, sekä korjaavana että kipua lievittävänä tuotteena. Glukosamiinin käyttäjäkuntaan kuuluvat yleisesti ikääntyneempi väki, raskasta urheilua harrastavat henkilöt, raskasta ruummillista työtä tekevät ja suurimpana ryhmänä lienevät nivelrikkopotilaat.
Lääkärit määräävät glukosamiinia usein nivelrikosta kärsiville potilaille. Glukosamiinia on turvallista käyttää myös itsehoitolääkkeenä, koska haittavaikutuksia tai yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa ei ole tutkimuksissa juurikaan todettu. Glukosamiinia onkin saatavilla sekä apteekeista, luontaistuotekaupoista sekä hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista.
Meillä myytävät glukosamiinit löydät täältä.
Alunperin julkaistu 28.3.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.