KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan taustalla on vahva tavoite tukea ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. Tuotekehityksen taustalla on laaja tieteellinen tutkimustieto sekä toimialan johtavat tuotantomenetelmät.
Suomalaisessa kansanlääkinnässä tunnettu pakurikääpä on yksi yrityksen tärkeimmistä kiinnostuksen ja tuotekehityksen kohteista. Yritys valmistaa tuotteita myös monista muista vähemmän tunnetuista rohdossienistä, kuten lakkakäävästä, koppelokäävästä ja siiliorakkaasta. Siitaketta moni on saattanut käyttää ruoanlaitossa, mutta sillä on myös monia hyvinvointia tukevia vaikutuksia. Näistä sienistä kehitettiin luomulaatuinen KÄÄPÄ Mushrooms -sieniuutesarja, jota myydään nykyään ympäri maailman.
Sienten viljely ja tutkimus- ja kehitystyö tapahtuu Karjalohjalla
Tuotesarjan kehityksen taustalla oleva työ alkoi Karjalohjalla sijaitsevalta sienifarmilta. Siellä on kasvatettu jo usean vuoden ajan sieniä luonnonmukaisesti puupölkyissä samalla ikiaikaisella aasialaisella tekniikalla.
Sienten kasvatusta. Kuva: KÄÄPÄ Biotech
Jatkuvasti kasvavan kysynnän takia sienten viljelyssä on kuitenkin siirretty pääasiassa sisäkasvatukseen ulkoviljelyn rajallisen kasvukauden sekä tuotantovolyymin vaatimusten vuoksi. Nyt sienten kasvatusta on mahdollista tehdä ympäri vuoden, eikä sienten saatavuus rajoitu vain kesään.
Farmilla on kuitenkin edelleen tärkeä rooli tutkimus- ja kehitystyössä. Usean vuoden työn tulokset hyödynnetään täysimittaisesti sisäkasvatuksessa.
”Jäljittelemme sisäkasvatuksessa farmilla mitattuja luonnon olosuhteita, joiden vaikutuksesta sienien on havaittu tuottavan suurimpia pitoisuuksia vaikuttavia yhdisteitä,” KÄÄPÄ Mushroomsin toimitusjohtaja Eric Puro kertoo.
Myös kasvualusta vaikuttaa suuresti sienien laatuun. ”Sienet ovat käytännössä sitä, mitä ne syövät”, Puro toteaa.
Nämä sienet syövät puhdasta ja korkealaatuista kasvualustaa, joka on valmistettu suomalaisesta FSC- tai PEFC-sertifioidusta koivusta. Laadukkain mahdollinen kasvualusta sekä kaikki tarkasti määritellyt ulkoiset olosuhdetekijät takaavat, että sienet sisältävät korkeita pitoisuuksia vaikuttavia yhdisteitä.
Sienibuumi maailmalta on rantautunut myös Suomeen
Puron mukaan sienituotteet ovat juuri nyt kansainvälisten ravintolisämarkkinoiden trendikkäimpiä tuotteita. Hän kertoo, että laadukkaissa ja puhtaissa olosuhteissa tuotetuilla sienituotteilla on kova kysyntä.
Valtaosa maailman markkinoilla myytävistä sienistä tulee tänä päivänä kuitenkin Kiinasta. Osassa näistä on valitettavasti mitattu sallittujen rajojen ylittäviä arvoja esimerkiksi raskasmetalleja tai ympäristömyrkkyjä.
Toimialalla myydään myös virheellisesti sienituotteeksi kutsuttuja jyväseoksessa kasvatettuja sienirihmastotuotteita. Kyseiset tuotteet sisältävät marginaalisesti sienissä esiintyviä yhdisteitä, jolloin tuote sisältää lähinnä jyvien tärkkelystä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa viranomaiset ovat puuttuneet tähän ongelmaan tarkentamalla lainsäädäntöä ja kieltämällä jyväpohjaisten tuotteiden nimeämisen sienituotteiksi.
Kuluttajan kannalta tuotteiden luotettavuuden ja laadun arvioiminen on kuitenkin haastavaa.
”Meidän toimintamme pohjautuu vastuullisuuteen ja luotettavuuteen, jolloin on luonnollista, että viestimme läpinäkyvästi koko tuotantoketjustamme ja arvomaailmastamme. Tuotteemme valmistetaan Suomessa sataprosenttisesti sienien itiöemistä. Kontrolloimme koko tuotantoketjuamme - sieni-itiön valinnasta lopputuotteeseen asti”, Puro sanoo.
Innovaatio pakurikantojen pelastamiseksi ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjäksi
Luomulaatuisen villipakurin esiintyminen on ehtymässä maailmanlaajuisesti, mutta samalla kysyntä kasvaa jatkuvasti. Yrityksen metsäliiketoimintaan keskittyvällä yksiköllä, KÄÄPÄ Forestilla on kuitenkin ratkaisu tulevaisuuden saatavuusongelmaan. Luonnonvarakeskus Luken innovaatioon pohjautuva menetelmä mahdollistaa pakurikäävän istuttamisen eläviin koivuihin puutappien eli ymppien avulla. Yritys työskentelee yhteistyössä metsänomistajien kanssa ja hallinnoi näin syntynyttä pakurinviljelyverkostoa.
”Tällä tavoin pystymme takaamaan kallisarvoisen pakurikäävän saatavuuden myös tulevaisuudessa,” Puro sanoo.
Pakuri kasvaa koivunrungossa. Kuva: KÄÄPÄ Biotech
Pakurinviljely on metsänomistajalle vastuullinen valinta. Pakurikäävän viljelyyn soveltuvat erinomaisesti heikkolaatuisempaa puuainesta kasvavat metsäalat. Tyypillisesti tällaiset metsät kaadetaan kuitupuuksi, mutta istuttamalla metsään pakuria saa metsänomistaja kuitupuuta paremman tuoton ja vielä ilman avohakkuun haittoja ympäristölle ja eläimille.
”Haluamme edistää metsien monikäyttöä ja antaa näin uudenlaisen tarinan suomalaisille metsille,” Puro tiivistää.
Sienet osaksi päivärutiineja
Puro hyödyntää sieniä aktiivisesti omassa elämässään. Erilaisia sienituotteita voi käyttää satunnaisesti tai ottaa ne säännölliseksi osaksi omia päivärutiineja.
KÄÄPÄ Biotechin toimitusjohtaja Eric Puro. Kuva: KÄÄPÄ Biotech
”Aamu on päivän tärkein hetki, ja se määrittelee monesti koko päivän fiiliksen. Pakurikääpä sopii erinomaisesti heti ensimmäiseksi aamulla pehmentämään kahvia. Siiliorakas on oivallinen käytettäväksi juuri ennen tärkeää esiintymistä, palaveria tai muuta keskittymistä vaativaa tilannetta. Kylmään vuodenaikaan käytän siitaketta, joka on adaptogeeninen sieni ja jolla on pitkä perinne itämaisessa lääkinnässä ja terveyden tukemisessa. Toinen mahtava adaptogeeninen sieni, joka sopii erinomaisesti käytettäväksi kylmään vuodenaikaan on koppelokääpä. Hektinen elämä vaatii välillä apua rauhoittumista varten iltaisin. Sekoitan silloin lakkakääpää kuumaan kaakaon tai teen joukkoon ja nautin juoman muutama tunti ennen nukkumaan menoa” hän kertoo.
Teksti: Marianne Kiviluoma
Kuvat: KÄÄPÄ Biotech