Ubikinonia kannattaa käyttää ravintolisänä tukemassa aktiivista elämäntapaa

Ubikinoni CoQ10

Ubikinoni on rasvaliukoinen aine, jota oma kehomme tuottaa. Lisäksi sitä saadaan pieniä määriä myös ruoasta, lihasta, sisäelinruoasta (maksa, sydän, munuaiset), soijaöljystä, sardiineista, makrillista ja maapähkinöistä. Ubikinonin tuotanto alkaa kuitenkin vähetä jo n. 25-vuotiaana.

Ubikinonilla on elimistössämme ainakin kahdenlainen merkitys. Toisaalta se kuuluu oleellisena osana antioksidanttijärjestelmäämme taistellen siis vapaiden radikaalien tuhoa vastaan ja toisaalta se on myös täysin välttämätön soluenergian muodostamisessa solujemme energialaitoksissa, mitokondrioissa.

Ubikinonin puute aiheuttaa mm. väsymistä, voimattomuuden tunnetta ja ennenaikaista vanhenemista. Koska sydänlihas tarvitsee paljon energiaa, riittävä määrä ubikinonia on sen toiminnalle todella merkityksellistä.

Ubikinonin käyttö ravintolisänä

Antioksidanttina

Saamme antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, A-vitamiinia, E-vitamiinia, karotenoideja, seleeniä ja flavonoideja, ravinnostamme. Lisäksi elimistömme antioksidanttijärjestelmään kuuluu monenlaisia antioksidanttientsyymejä, kuten katalaasit, glutationiperoksidaasit ja superoksididismutaasit (SOD). Antioksidanttijärjestelmään kuuluu myös molekyylejä, kuten glutationi ja ubiqinon.

Riittävä antioksidanttien määrä eli antioksidanttikapasiteetti on tärkeää, sillä jo normaalista elimistömme toiminnoista ja aineenvaihdunnasta syntyy nk. vapaita radikaaleja, molekyylejä, jotka aiheuttavat tuhoa kudoksissamme. Vapaiden radikaalien määrää lisäävät myös mm. tulehdukset, stressi, liikunnan aiheuttama rasitus ja ympäristön saasteet ja tietyntyyppiset säteilyn lajit, joille me altistumme päivittäisessä normaalissa elämässämme.

Antioksidanttien puute lisää sairastavuutta ja vanhentaa ennenaikaisesti. Vaikka monille on selvää, että vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja on tärkeää saada ruoasta ja tarvittaessa täydentää niiden saantia ravintolisistä, harvempi on tietoinen, että iän karttuessa voidaan saada suurta hyötyä myös ubikinonista ravintolisänä.

Tukemaan jaksamista

Koska ubikinonin puute voi aiheuttaa väsymistä ja yleistä energiatason laskua ja koska ubikinonia tarvitaan energian muodostumiseen kehossa, on täysin loogista päätellä että siitä voi olla apua toisinaan myös niille, jotka kärsivät on väsymyksestä. Ravintoterapiassa ubikinoni on yksi tärkeimmistä ravintolisistä, joita on käytetty osana kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien ravitsemushoidossa.

Migreenin hoidossa

Ubikinonin käyttö migreenin hoidossa mainitaan Käypähoitosuositusten liitteessä. Ubikinonin on todettu olevan tehokas migreeninestossa lumekontroloidussa tutkimuksessa suurilla 100 mg x 3 päiväannoksilla ja avoimessa tutkimuksessa tätä puolta pienemmälläkin annostuksella. Tehon arvioidaan liittyvän ubikinonin merkitykseen energiantuotannossa.

Suojelemaan sydäntä

Sydän on voimakas lihas, joka tarvitsee paljon energiaa. Ubikinonia käytetään siksi osana ravitsemushoitoa, kun halutaan pyrkiä ennaltaehkäisemään sydänperäisiä tapahtumia ja muun muassa sydämen vajaatoimintaa. Tutkimuksissa on havaittu lisäksi ubikinonin hyödyt esimerkiksi sydän- ja verisuonitautiperäisessa kuolleisuudessa, kun hoitoon on yhdistetty ravintolisänä myös seleeniä.

Koska ubikinoni toimii antioksidanttina, sillä on todennäköisesti vaikutuksia myös verisuonielimistön terveyteen, jota vapaiden happiradikaalien ja kehon matala-asteisen tulehduksen eli inflammaation aiheuttamat tuhot erityisesti rasittavat.

Helpottamaan statiinilääkityksen aiheuttamia sivuvaikutuksia

Statiinilääkitys määrätään usein alentamaan koholla olevia kolesteroliarvoja. Statiinien sivuvaikutuksiin saattaa kuitenkin kuulua mm. lihaskipua ja lihasheikkoutta. Statiinien on havaittu vähentävän ubikinonin määrää elimistössä, jolloin apua lääkityksen sivuvaikutuksiin voidaan saada käyttämällä ubikinonia ravintolisänä.


Nina Saine on Suomen Terveysopisto Saluksesta valmistunut diplomiravintoterapeutti. Hänen työnkuvaansa kuuluu mm. yksityisvastaanotot Skypen välityksellä, verkkovalmennukset, luennot ja kirjoittaminen. Nina on hankkinut monenlaista täydentävää koulutusta, kuten pätevöitynyt nutrigenoomisten geenitestien ja funktionaalisen lääketieteen testien tulkintaan. Vapaa-ajallaan hän mm. liikkuu luonnossa, harrastaa liikuntaa ja osallistuu aktiivisesti vapaehtoistyöhön mm. kilpirauhaspotilaiden vertaistuessa. Nina toimii Suomen Ravintoterapiayhdistyksen hallituksen puheenjohtajana kausilla 2017–18 ja opiskelee tällä hetkellä NLP:tä. 

Aiheesta kiinnostuneille:

Jalkeilla-blogi, oksidatiivinen stressi ja antioksidantit

Tutkimus aiheesta krooninen väsymysoireyhtymä ja ubiqinon

Migreenin käypähoitosuositusten liite, ravintolisät ja rohdoskasvit

Tutkimus vähentyneestä kuolleisuudesta sydän- ja verisuonitauteihin käytettäessä ubikinonia ja seleeniä

Statiinit ja ubikinoni

Stressin biohakkerointia ja laboratoriotesteihin pohjaavaa verkkovalmennusta

Erityiset joulukalenterit Hyvikseltä

Näitä luetaan

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.