Iäkkäämmät koirat loikoilevat ja katsovat kameraan

Vogel-valmisteita eläinten hyvinvoinnin tueksi

Myös eläinten hyvinvoinnin tukemiseksi on olemassa erilaisia ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Esimerkiksi mietoja kasvilääkkeitä on hyödynnetty menestyksekkäästi eläinten fytoterapiassa sekä sairauksien ennaltaehkäisyssä kuin terveyden ylläpidossa. Tässä blogissa kerromme hieman yleisimmistä kasvilääkkeistä ja hyödyistä lemmikin hyvinvoinnin kannalta.

Miedot kasvilääkkeet sopivat myös lemmikeille ja kotieläimille

Niin luonnonvaraiset eläimet kuin kotieläimetkin osaavat vaistonvaraisesti lääkitä itseään. Sairastuessaan ne paastoavat ja lepäävät. Eläimet osaavat myös etsiä kipua lievittäviä yrttejä sekä karkeaa heinää oksentaakseen tai puhdistaakseen suoltaan.

Mietoja, niin kutsuttuja mite-rohdoksia hyödyntävä fytoterapia tukee parhaimmillaan niin eläinten kuin ihmistenkin sairauksien ennaltaehkäisyä ja terveyden ylläpitoa. Mite-rohdokset sopivat myös monien kroonisten vaivojen hoitoon. Mite-rohdoksia sisältävät valmisteet kuuluvat nykyään laajalti vapaaseen kauppaan ja terveystuotekauppojen valikoimiin.

Miksi kasvivalmisteita?

Kasvivalmisteille on ominaista hillitty, hitaasti ilmenevä vaikutus. Niissä ei ole vahvaa pitoisuutta tiettyä vaikuttavaa ainetta, eikä niiden vaikutus kohdistu suoraan sairautta aiheuttaviin prosesseihin, vaan sairauksien syntyä sääteleviin mekanismeihin. Yksinkertaistaen voidaan sanoa niiden tukevan elimistön omia parantavia prosesseja ja auttavan näin elimistöä pysymään terveenä.

Kun valmiste on mieto, sillä ei ole yleensä varsinaisille lääkkeille tyypillisiä sivuvaikutuksia. Kasvivalmisteet ovat yleensä myös hyvin siedettyjä. Siksi ne sopivat esimerkiksi pitkäaikaista hoitoa vaativiin kroonisiin vaivoihin. Fytoterapiaa käytetään useimmiten tavanomaisten hoitojen rinnalla ja myös silloin, kun tavanomaisilla hoidoilla ei saavuteta tuloksia. Miedot kasvivalmisteet ovat hyvä vaihtoehto silloinkin, kun esimerkiksi jatkuva tavanomainen lääkehoito rasittaisi eläintä kohtuuttomasti.

Eläimelle virkeämpi vanhuus ja lievitystä iho-ongelmiin

Tyypillisiä kasvivalmisteiden käyttöalueita eläimillä ovat muun muassa erilaiset allergia- tai yliherkkyystapaukset, iho-ongelmat ja vanhuuteen liittyvien vaivojen lievitys. Esimerkiksi usein itsepintaisiksi osoittautuneisiin koirien iho-ongelmiin kannattaa kokeilla valmiin koiranruoan vaihtamista kotitekoiseen, lihalla höystettyyn täysjyväriisi-porkkanapuuroon tai niin kutsuttuun Yrjölän puuroon (Googlesta löytyy runsaasti hyviä ohjeita tämän valmistamiseen). Lisäksi lemmikille voidaan antaa maksan toimintaa tukevaa, karvasaineita sisältävää kasvivalmistetta, kuten artisokkauutetta. Maksan toiminnan parantuessa iho-ongelmatkin yleensä helpottavat.

Orapihlajauute puolestaan vahvistaa sydäntä, minkä voi havaita iäkkään lemmikin vireystason paranemisena. Kultapiisku- ja punahattu-uutetipoilla voi helpottaa virtsatietulehduksista kärsivän lemmikin elämää, sahapalmu taas sopii tiputteleville, leikatuille uroksille. Kauranversouutetta on käytetty menestyksellisesti pelokkaan, hermostuneen eläimen rauhoittamiseen. Se sopii niin paukkuarkojen koirien kuin kuljetusta pelkäävien hevosten rauhoittamiseen.

Käytä kasvivalmisteita yhteistyössä eläinlääkärin kanssa

Eläinlääkärit ovat suhtautuneet varsin ennakkoluulottomasti erilaisiin täydentäviin hoitomuotoihin. Esimerkiksi erikoisruokavaliot ja kasvilääkkeiden käyttö sairauksien tukihoitona yleistyivät eläinlääkinnässä huomattavasti aikaisemmin kuin ihmisten terveydenhuollossa. Keski-Euroopassa, mutta myös meillä, eläimiä on hoidettu jo pitkään muun muassa akupunktiolla ja vyöhyketerapialla. Monet eläinlääkärit ovat perehtyneet myös homeopatiaan.

Ennen fytoterapeuttisen hoidon aloittamista on hyvä ensin neuvotella hoidosta eläimiin erikoistuneen fytoterapeutin ja eläinlääkärin kanssa. Näin on syytä menetellä varsinkin silloin, kun on syytä epäillä eläimen olevan sairas.

Fytoterapiaa ja homeopatiaa voi käyttää myös tuotantoeläimillä (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 2001). Kasvi- ja homeopaattiset valmisteet ovat hyvä vaihtoehto esim. luomutiloilla, koska ne eivät aiheuta eläimille karanteenia ja muita rajoituksia, toisin kuin varsinaiset eläinlääkkeet. Ne sopivat myös sairauksien ennaltaehkäisyyn, mihin asetuksen mukaan luomueläintiloilla tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Luomukarjan ensisijaiseksi hoidoksi EU suositteleekin homeopatiaa ja fytoterapiaa. Muun muassa utaretulehduksen hoidossa homeopatialla ja fytoterapialla on saavutettu hyviä tuloksia.

Rohdos- ja kasvivalmisteiden käytössä huomioitavaa:

  • Rohdos- ja kasvivalmisteet ovat eläinlääkinnässä rinnastettavissa lähinnä ravintolisiin. Ne sopivat hyvin itsehoitoon ja ovat yleensä erittäin hyvin siedettyjä. Varmista kuitenkin aina ensin diagnoosi eläinlääkärillä sairautta epäiltäessä.
  • Tipat ja tabletit (hienonnettuina) voi sekoittaa ruokaan. Nirsolle eläimelle tipat on helpointa annostella pieneen vesimäärään sekoitettuna lääkeruiskulla (apteekista) suoraan nieluun. Annostusohjeet on laadittu lähinnä koiria, kissoja ja hevosia ajatellen, mutta niitä voidaan soveltaa muillekin eläimille niiden koko huomioon ottaen.

Eläimille soveltuvia A. Vogelin kasvivalmisteita

A.Vogel Avena Sativa -kauranversouute sopii muun muassa koirien, kissojen ja hevosten rauhoittamiseen. Muita käyttöalueita ovat erilaiset pelko- ja ahdistustilat ja hermostuneisuus. Soveltuu erinomaisesti paukkuaroille koirille, uuteen kotiin tulleille pennuille, urosten rauhoittamiseen siitoskaudella sekä eläinten rauhoittamiseen kuljetuksen, kilpailujen ja näyttelyiden yhteydessä. 

Annostus: Koiralle ja kissalle 1 tippa painokiloa kohden (yli 20 kg painaville koirille kuitenkin max. 20–25 tippaa) 2 x päivässä. Hevoselle 40–60 tippaa 2 x päivässä.

A.Vogel Crataegus -orapihlajauute soveltuu koirien, kissojen ja hevosten sydämen ja sepelvaltimoiden vahvistamiseen, mikä piristää ikääntyvää eläintä. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi ikääntyvän koiran sydämen toiminnan heikkoudesta johtuvaan hengenahdistukseen ja lieviin sydänvaivoihin. Huom. Orapihlaja saattaa voimistaa muiden sydänlääkkeiden, kuten digoksiinin tehoa. 

Annostus: Koiralle ja kissalle yksi tippa painokiloa kohden (max. 20 tippaa) 2–3 x päivissä. Hevoselle 50–70 tippaa 2 x päivässä. Hoito 1–2 kuukauden kuurina, kuurien välillä 1–2 viikon tauko.

A.Vogel Cynara -artisokkauutetta käytetään yleisesti koirien, kissojen ja hevosten maksa- ja sappivaivoihin. Se tukee ikääntyvien koirien ja kissojen maksan toimintaa, ja sitä voidaan käyttää maksan toimintahäiriöistä johtuviin ongelmiin, esimerkiksi ruokahaluttomuuteen, oksenteluun ja ripulointiin. 

Annostus: koirille ja kissoille 1 tippa painokiloa kohden 2 x päivässä.
Hevoselle 3 ml (n. 100 tippaa) 2–3 x päivässä. Hoito 1–2 kuukauden
kuurina, kuurien välillä 1–2 viikon tauko.

A.Vogel Echinaforce -punahattu-uute on kasviperäinen immunomodulantti, jota käytetään akuutteihin ja kroonisiin tulehduksiin immuniteetin vahvistamiseksi sekä infektioiden ennaltaehkäisyyn herkästi ja usein sairastaville eläimille. Punahattu-uute soveltuu myös hevosten yskään ja hengitystietulehduksiin.

Annostus: Koirille ja kissoille 1 tippa painokiloa kohden (max 20 tippaa) 2–3 x päivässä. Hevosille 3 ml 2–3 x päivässä.

A.Vogel KelpasanVeg -merilevätabletti sisältää hivenaineita (mm. jodia) ja levähappoja (Alginate), jotka tehostavat eläinten rauhasten toimintaa. Soveltuu esimerkiksi koirille, joiden korvat ja iho erittävät pahaa hajua. Levähappo hillitsee ruokahalua, minkä ansiosta merilevätabletit voivat tukea ylipainoisen lemmikin laihduttamista.

Annostus: Koirille ja kissoille 1 tabletti 30 painokiloa kohden 1–2 x päivässä. Jaa tabletti pienemmälle lemmikille painoa vastaavasti.

A.Vogel Passiflora -kärsimyskukkauutetta käytetään koirien ja kissojen ahdistus- ja pelkotilojen hoidossa. Sopii käytettäväksi yhdessä A.Vogel Avena Sativa -kauranversouutteen kanssa. Kärsimyskukkauutteesta voi olla apua esimerkiksi eroahdistuksesta kärsivälle, kotiin yksin jäävälle koiralle. 

Annostus: 2 x päivässä pienille koirille ja kissoille 3 tippaa, keskikokoisille koirille 8 tippaa ja isoille koirille 15 tippaa.

A.Vogel Urticalcin -nokkostabletit toimivat kivennäisaineaktivaattorina kivennäisainetasapainon, erityisesti kalsiumin normalisointiin ja sen epätasapainon aiheuttamiin häiriöihin, sekä piin ja muiden kivennäisaineiden imeytymisen tehostamiseen. Käytetään eläimillä yleiskunnon nostamiseen ja esimerkiksi hengitysteiden vahvistamiseen sekä iho- ja allergiaongelmiin ja vahvistamaan luustoa. Sopii niin kissoille, koirille kuin hevosille, etenkin kasvuvaiheessa oleville ja imettäville.

Annostus: 1 x päivässä pienille koirille ja kissoille 4–5 tablettia, keskikokoisille ja isoille koirille 6–10 tablettia. Hevosille 20–25 tablettia 1 x päivässä.

Strath Elixir -yrttihiivavalmiste ennaltaehkäisee ikääntymisen aiheuttamia vaivoja ja parantaa eläinten yleiskuntoa sekä kissojen ja koirien turkin kuntoa. Strath Elixirillä on saatu hyviä tuloksia myös hevosten yleiskunnon ja hedelmällisyyden kohottajana. 

Nauti yrttisi fermentoituna

Nordaid – innovatiivisia, tehokkaita ja laadukkaita vitamiinisuihkeita

Näitä luetaan

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.