Suosittua Maca-juurta ei syyttä pidetä yhtenä talviajan suosituimmista superfoodjauheista. Maca (Lepidium meyenii) on Perun Andeilta kotoisin oleva kasvi, jolla väitetään nimittäin olevan adaptogeenisia eli elimistön toimintoja tasapainottavia ominaisuuksia. Sitä viljellään tuhansien metrien korkeudessa karuissa olosuhteissa, joissa muut kasvit eivät enää menesty. Vaativat kasvuolosuhteet pakkaavatkin sen täyteen ravinteita, kuten proteiineja, vitamiineista etenkin C-vitamiinia ja mineraaleja kuten kalsiumia ja rautaa.
Macan adaptogeenisia ominaisuuksia on mm. sen kyky tasapainottaa hormonitoimintaa ja lievittää stressiä, sekä parantaa suorituskykyä. Maca kestää kasvina kuumaa, kylmää ja niiden vaihtelua. Siispä joidenkin käyttäjien mukaan se voi vaikuttaa myös ihmisen kykyyn sietää lämpötilanvaihteluita! Macaa annettiin perinteisesti Etelä-Amerikassa myös sotureille ennen taistelua, mutta kun taistelu oli voitettu, macaa lakattiin antamasta, koska haluttiin säästää paikallista naisväestöä. Macaa pidetäänkin yhtenä luonnon voimakkaimmista afrodisiakeista eli libidon nostajista. Tämän lisäksi macaa suositellaan vaihdevuosiin, mieskuntoon, lisäämään hedelmällisyyttä, urheilijoille, vanhuksille, tukemaan muistia, stressiin ja parantamaan unen laatua. Kuten adaptogeenit yleensäkin, myös maca antaa keholle ”tarvittaessa kaasua tai jarrua”.
Maca sopii mainiosti smoothieihin, puuron, teen ja kaakaon sekaan, sekä raaka-suklaaseen. Macan käytön tulisi olla jaksottaista. Esimerkiksi kolmen kuukauden käytön jälkeen on hyvä pitää kuukausi taukoa, tai kolmen viikon jälkeen viikko taukoa. Tutkimuksissa macalla ei ole todettu haitallisia vaikutuksia, mutta sitä ei suositella hormoniperäisestä syövästä kärsineille.
Vinkki! Jos maca sekoittaa vatsan, se kannattaa sekoittaa lämpimään ruokaan kuten puuroon tai leivonnaisiin. Kuumennettuna macan maku pehmenee ja sen tärkkelyspitoisuus laskee. Leivonnassa sitä voi käyttää niin, että korvaa jauhoista kymmenen prosenttia macalla.
Kermainen Maca-puuro
3 rkl Chian siemeniä
2 dl kaura- tai cashewmaitoa
1 tl - 1 rkl macaa
1 tl tai enemmän hunajaa
ripaus suolaa ja vaniljaa
Pinnalle: mulperimarjoja ja pähkinöitä
Lisäksi halutessasi: leseitä, tuoreita marjoja ja siemeniä
Lisää chian siemenet nesteeseen ja anna niiden turvota vähintään 30 minuuttia puuroksi. Voit laittaa siemenet likoamaan myös jo edellisenä iltana jääkaappiin. Mikäli lisäät joukkoon myös muita siemeniä tai leseitä, lisää myös ne jo edellisenä iltana tekeytymään entsyymirikkaaksi tuorepuuroksi.
Kun valmista, lisää mausteet, maca ja makeutus sekä sattumat kuten tuoreet ja -mulperimarjat sekä pähkinät.
Voit lisätä macaa myös perinteisen kaurapuuron joukkoon. Lisää maca tällöin jo keittovaiheessa, jolloin sen maku pehmenee ja vatsaystävällisyys paranee.
Teksti; Hanna Jormanainen
Alunperin julkaistu 10.2.2016 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.