Keittämätöntä spaghettia

Tattari - vuoden maatiaiskasvi!

Vuoden 2014 maatiaiskasvi

Tattari, jota myös Viljattareksi kutsutaan on tatarkasveihin kuuluva kasvi, jonka siemeniä käytetään ruoanlaitossa. Tattari on luontaisesti gluteeniton ja se valittiin vuoden 2014 maatiaiskasviksi, ei siis ihan turha kasvi!

Tattarin kantamuodon uskotaan olleen kiertotatar, joka on rikkakasvi. Tattarin viljely alkoi jo 6000 vuotta ennen ajanlaskun alkua Lounais-Aasiassa ja levisi sieltä muiden alueiden lisäksi myös Eurooppaan. Suomeen tattari saapui noin 5300 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja oli ensimmäinen viljelyskasvimme. Luulisi sen siis olevan tunnetumpi ja käytetympi, kuin mitä se nykyisin onkaan! Tattarin jälkeen seuraavia viitteitä viljelystä on vasta tuhat vuotta myöhemmin, ohrasta. Näin se maailma muuttuu ja ohra keikkuu edelleen TOP-listojen kärkipäässä Suomen viljelykasveissa, kun taas tattari on jäänyt huomattavasti pienemmälle huomiolle.

Tattari on gluteeniton ja näin ollen sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon tai keliakiasta kärsiville. Tattari on monipuolinen ruokapöydän herkku; sitä voi käyttää sellaisenaan keitettynä, tehdä risoton tapaisen "tattariton", käyttää leivonnassa sellaisenaan sekä jauhona tai leseenä puuron tekoon. Tattarista on saatavilla jopa spagettia ja nuudelia. Suomessa tunnetuin tattarista valmistettu ruoka lienee Venäjältä tutut blinit. Kuitenkin yhä enemmän ja enemmän valmistetaan lisäketattaria sekä ”tattarittoa”, eli risoton tapaista ruokaa, jossa riisin tilalla on käytetty tattaria.

Tässä yksi minun versioni tattaritosta!

Lohitattaritto:

3 dl kokonaisia tattarin siemeniä

1 dl punaisia linssejä

2 dl vettä

2 dl luomu ruokakermaa (tai kookosmaitoa)

1 kasvisliemikuutio ruususuolaa

400 g lämminsavulohta

n. 1,5 dl kevätsipulia

1 luomu limen mehu

Herbamare yrttisuolaa

nokkosta

 

1. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kattilaan kasvisliemikuutio ja hieman ruususuolaa.
2. Lisää kattilaan tattari sekä linssit, keitä noin 5 minuuttia.
3. Lisää kerma ja nokkonen ja jatka kypsennystä hauduttamalla.
4. Suikaloi kevätsipuli ohuehkoiksi siivuiksi. Näin alkukeväällä kevätsipulia meni tähän määrään kaksi, säiden lämmetessä ja sipulien kasvaessa ei välttämättä tarvitse edes yhtä kokonaista. Oman maun mukaan!
5. Lisää sipulisilppu ja noin 100 g savulohesta tattari-linssiseokseen sen oltua hautumassa noin 10 minuuttia. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, lisää vielä yrttisuolaa sekä pienen limen mehu.
6. Hauduta, kunnes neste on haihtunut ja anna vetäytyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.
7. Tarjoile savulohen kanssa.

 

 

Alunperin julkaistu 21.3.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Uskomushoito vai vaihtoehto itsensä hoitamiseen omaa kehoa kuunnellen?

Ikää 50+, tarvitaanko lisäravinteita?

Näitä luetaan

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.